Νέες μεθοδολογίες αιχμής επιστρατεύτηκαν από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Imperial College του Λονδίνου για να μελετήσουν χιλιάδες γενετικές παραλλαγές σχετικά με τα καρδιακά προβλήματα.
Οι εν λόγω μέθοδοι σημείωσαν πρόοδο στην πρόβλεψη, σύμφωνα με την μελέτη που ανακοινώθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης «JAMA – Journal of the American Medical Association».
Συγκεκριμένα, οι γενετικές πληροφορίες δείχνουν μικρή βελτίωση έναντι των συμβατικών μεθόδων, αλλά εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν περισσότερο στο μέλλον, καθώς η γνώση μας για τα γονίδια που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μεγαλώνει συν τω χρόνω.
Μάλιστα, προσδοκάται ότι στο μέλλον οι συγκεκριμένες εξετάσεις σχετικά με τους κινδύνους ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων θα συνιστούν μέρος προγράμματος φροντίδας, όπως υποστηρίζει η επικεφαλής της μελέτης, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννα Τζουλάκη.
Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η προγνωστική αξία κλινικών παραγόντων ο Δρ. Ευάγγελος Ευαγγέλου, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Αξίζει να σημειωθεί σε καρδιακές παθήσεις αποδίδονται περίπου 3.9 εκατομμύρια θάνατοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο.
Σε ότι αφορά τη μελέτη, η ομάδα ανέλυσε κλινικές και γενετικές πληροφορίες σε περισσότερα από 350.000 άτομα που συμμετέχουν στη μελέτη της βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank).
Τα άτομα δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η μέση ηλικία τους ήταν 55 έτη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε διάστημα οκτώ χρόνων και στο χρονικό αυτό διάστημα καταγράφηκαν 6272 περιστατικά καρδιακών παθήσεων ή καρδιακές προσβολές.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν τα γενετικά αποτελέσματα συνδυάστηκαν με τις κλασσικές μεθόδους αξιολόγησης του καρδιαγγειακού κινδύνου, η ακρίβεια της πρόβλεψης βελτιώθηκε στο 4% των ατόμων.
Πηγή: epirusonline.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ