Νεότερες οδηγίες για τη διάσωση ενός μωρού που πνίγεται, κοινοποίησαν οι St John Ambulance, ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός και το St Andrew’s First Aid.
Τις πληροφορίες μοιράζονται με το ελληνικό κοινό οι Διασώστες Ρόδου, εφιστώντας την προσοχή στους γονιούς σε περίπτωση που το μωρό δεν μπορεί να αναπνεύσει, να βήξει, να κλάψει ή να μιλήσει. Σ’ αυτή την περίπτωση, εξηγούν, οι αεραγωγοί του μωρού είναι μερικώς μόνο αποκλεισμένοι και το εμπόδιο καθιστά τον βήχα ή την αναπνοή δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν οι Διασώστες Ρόδου, εάν υπάρχει μία πλήρης απόφραξη των αεραγωγών του μωρού, σημαίνει ότι πνίγεται. Ως εκ τούτου, κάθε γονιός θα πρέπει να μάθει πώς να αντιδρά γρήγορα κι αποτελεσματικά ώστε να καθαρίσει τον αποκλεισμένο αεραγωγό, σώζοντας τη ζωή του μωρού του.
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία σε δείγμα 1.000 γονιών, κατέδειξε ότι αν και το 38% έχει βιώσει μια τέτοια εμπειρία, πολλά ζευγάρια δεν γνώριζαν πώς να αντιδράσουν. Έτσι, το St John Ambulance, ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός και το St Andrew’s First Aid, έδωσαν στους γονείς ενημερωμένες συμβουλές για τις ενδεδειγμένες ενέργειες εάν υποψιάζονται ότι το μωρό τους πνίγεται.
Ο Clive James, Ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης στο St John Ambulance αναφέρει σχετικά:
“Εάν ένα βρέφος πνίγεται, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να το τοποθετήσετε με το πρόσωπο προς τα κάτω κατά μήκος των μηρών σας, υποστηριζόμενο από το χέρι σας και να του δώσετε 5 χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες με τη βάση της παλάμης. Στο παρελθόν, αυτό γινόταν κατά μήκος του βραχίονα, αλλά το πόδι πιστεύεται ότι είναι πιο ασφαλές και παρέχει περισσότερη υποστήριξη. Ελέγξτε το στόμα του για οποιοδήποτε εμπόδιο. Αν εξακολουθεί να υπάρχει μπλοκάρισμα, γυρίστε το βρέφος και δώστε μέχρι 5 ωθήσεις στο στήθος. Χρησιμοποιήστε 2 δάχτυλα, σπρώξτε προς τα μέσα και προς τα πάνω κόντρα στο στέρνο τους. Αν η απόφραξη δεν ”καθαρίσει” μετά από 3 κύκλους με χτυπήματα στην πλάτη και έλξεις στο στήθος, καλέστε ένα ασθενοφόρο και συνεχίστε μέχρι να έρθει βοήθεια”.
Ιδιαίτερα επιμορφωτικό για τους γονείς και άλλους επιβλέποντες βρεφών, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός πνιγμού, είναι το ακόλουθο βίντεο του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού:
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ