Ούριος πνέει ο άνεμος για την προώθηση του Ιατρικού τουρισμού, όπως καταδείχθηκε στην ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τίτλο «Ιατρικός Τουρισμός – Προοπτικές για το μέλλον». Ήδη χώρα μας βρίσκεται στην 9η θέση στην Ευρώπη, ως προορισμός για Ιατρικό τουρισμό.
Ορίζοντες ανάπτυξης διανοίγονται και για την χώρα μας δεδομένου ότι τα έσοδα του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, σύμφωνα με την μελέτη του Medical Tourism Magazine και τον δείκτη Medical Tourism Index 2020-2021, το 2022 υπολογίζονταν σε 11,7 δις δολάρια, ενώ αναμένεται να ανέλθουν σε 35,9 δις δολάρια το 2023. Για το μέλλον θεωρείται ότι θα φθάσουνσε 346,1 δις δολάρια μέχρι το 2032 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,59%, από το 2023 έως το 2032, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη. Νέες προοπτικές άνθησης υπολογίζεται να καλλιεργήσει σχετικό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Το νομοσχέδιο θα αφορά τον τουρισμό υγείας και ευεξίας. Στο πνεύμα αυτό ο κ. Πατούλης μίλησε για το όραμά του τη δημιουργία Χωριού Υγείας και Ευεξίας στην Αττική.
Μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού
Όπως επισημάνθηκε κατά την ημερίδα ο ετήσιος παγκόσμιος τουρισμός υγείας και ευζωίας εμφανίζει άνοδο κατά 6,5% έναντι 3,2% του γενικού τουρισμού και μάλιστα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος, μετά τον πολιτιστικό τουρισμό. Ενδεικτικό των κερδών από την ανάπτυξη που μπορεί να αποφέρει ο ιατρικός τουρισμός είναι το γεγονός ότι ο τουρίστας ευζωίας ξοδεύει άνω του 60% από το μέσο τουρίστα.
Αξιοσημείωτο είναι πως το 56% των ασθενών παγκοσμίως αναζητούν καλύτερη θεραπεία, το 22% επιδιώκει ξένους προορισμούς, εκτός της χώρας που διαμένει, με στόχο το χαμηλότερο κόστος, όπως προκύπτει από διεθνείς έρευνες. Το 18% αναζητούν θεραπευτικές επιλογές που δεν είναι διαθέσιμες στις χώρες τους και το 10% θέλει τη θεραπεία, το συντομότερο δυνατό, σε όποια χώρα είναι προσβάσιμη.
Από αριστερά: Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Συντονιστής Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού ΙΣΑ, Ιωάννης Κεχρής, Ταμίας Δ.Σ. του ΙΣΑ, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής, Φώτιος Πατσουράκος, Αρχίατρος ε.α., Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ .
Προϋποθέσεις
Όροι για την εγχώρια επέκταση του ιατρικού τουρισμού αποτελούν η προσβασιμότητα, η οικονομική προσιτότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας και η υποστήριξη από τις τοπικές κυβερνήσεις και τα γραφεία τουρισμού. Προς το παρόν η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση, σε σύνολο 46 κρατών και στην 9η θέση στην Ευρώπη, ως προορισμός για τον Ιατρικό τουρισμό, όπως εξήγησε ο κ. Χριστόφορος Τζερμιάς, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, συντονιστής Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού ΙΣΑ.
Ιδιαίτερα γόνιμο πεδίο ανάπτυξης μπορεί να καταστεί ο Ιαματικός τουρισμός, όπως διευκρίνισε ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής. Πρόκειται για ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως, κατά τα λεγόμενα του καθηγητή, που αφορά στη θεραπεία, αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ