Νέες ρυθμίσεις για τις μη παρεμβατικές κλινικές μελέτες φαρμάκων επανεισάγονται με το πολυνομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Πρόκειται για μελέτες, οι οποίες διεξάγονται μετά την έγκριση κυκλοφορίας ενός φαρμάκου και επί σειρά ετών είναι “αγκάθι” στις σχέσεις Πολιτείας-φαρμακοβιομηχανιών.
Από την πλευρά της, η Πολιτεία – ως ένα βαθμό εύλογα – θεωρεί αυτές τις μελέτες ως “προωθητικές” των πωλήσεων, ενώ από την άλλη, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιτείνουν ότι αποτελούν ζωτικής σημασίας και διεκδικούν οι σχετικές δαπάνες να αναγνωρίζονται ως ερευνητικές και όχι προώθησης.
Η αλήθεια προφανώς είναι κάπου στη μέση. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι μη παρεμβατικές μελέτες σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο προώθησης των πωλήσεων και νόμιμης αμοιβής εκατοντάδων ιατρών. Αυτό άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της εταιρείας Novartis στην υπόθεση που απασχόλησε την αμερικανική δικαιοσύνη και υπήρξε συμβιβασμός με υψηλό χρηματικό πρόστιμο.
Η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να ρυθμίσει το ζήτημα με το νόμο 4523/2018. Η σχετική υπουργική απόφαση, όμως, καθυστέρησε πάνω από ένα χρόνο και εκδόθηκε λίγο πριν τις εκλογές του 2019. Παράλληλα, είχε κενά και ελλείψεις, με συνέπεια πρακτικά να είναι ανεφάρμοστος ο νόμος.
Οι νέες ρυθμίσεις
Έστω και καθυστέρηση αρκετών μηνών, η κυβέρνηση επιχειρεί να διευθετήσει τις στρεβλώσεις.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ