Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι κακές συνήθειες που τον συνοδεύουν είναι η αδιαμφισβήτητη ρίζα πολλών κακών στην υγεία των σημερινών ανθρώπων. Η παχυσαρκία, συνήθης ένοχος και απότοκος της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής, αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) και την εξέλιξη της σε τελικό στάδιο. Για αυτό το λόγο και η σχέση μεταξύ των δύο βρίσκεται και στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, που εορτάζεται σήμερα.
Περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν χρόνια προβλήματα με τους νεφρούς (ποσοστό περίπου 10%), ενώ 10 χιλιάδες άτομα πάσχουν από τελικό στάδιο ΧΝΝ και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή/και μεταμόσχευση νεφρού. Έτσι, όπως τόνισε η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, στόχος είναι να κινητοποιηθεί η ιατρική κοινότητα, οι αρμόδιες αρχές και το κοινό για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των νεφρών.
Με τη φράση «Νεφρική Νόσος και Παχυσαρκία – Υγιής τρόπος ζωής για υγιείς νεφρούς!», η καμπάνια φέτος επικεντρώνεται στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Η ΧΝΝ σχετίζεται με εμφάνιση επιπλοκών από πολλά όργανα και ιδιαίτερα από την καρδιά, τα αγγεία και τα οστά και κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της ιλιγγιώδης αύξησης του κόστους νοσηλείας, αλλά και του κόστους αιμοκάθαρσης και των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.
Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΕΝΕ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεφρολογίας Α.Π.Θ., Αικ. Παπαγιάννη, «η ΧΝΝ είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία μείωση της ικανότητάς τους να επιτελούν τις πολλές λειτουργίες όπως είναι η αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, η διατήρηση του ισοζυγίου του ύδατος και των χημικών στοιχείων του σώματος κ.ά.. Είναι σημαντικό ότι σε αρχικά στάδια η νεφρική νόσος δεν έχει συμπτώματα αλλά η μη σωστή λειτουργία των νεφρών μας μπορεί να διαπιστωθεί με απλές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων. Συγκεκριμένα, στα ούρα την πιθανότητα ύπαρξης νεφρικής βλάβης υποδηλώνει η ανεύρεση ερυθρών αιμοσφαιρίων ή/και λευκωματουρίας (πρωτεϊνουρίας) και στο αίμα, την ύπαρξη χρόνιας νεφρικής νόσου υποδηλώνει η αύξηση των τιμών της ουρίας και της κρεατινίνης».
Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη στρατηγική κατά της νόσου, σε συνδυασμό με την πρώιμη διάγνωση, καθώς μπορεί να επιτρέψουν την αναστολή ή τουλάχιστον την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου και εξέλιξής της σε ΧΝΝ τελικού σταδίου, η ανάγκη για αλλαγή του τρόπου ζωής και περιορισμού της παχυσαρκίας αποτελεί μονόδρομο για αποτελεσματική πρόληψη.
Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΕ, Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ, Θ. Αποστόλου, σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν στον πλανήτη περισσότερα από 600 εκατομμύρια παχύσαρκα άτομα από τα οποία, δυστυχώς, 220 εκατομμύρια είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συχνότητα της νεφρικής νόσου με αίτιο την παχυσαρκία, έχει 10πλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής συμπεριφοράς, με καλύτερη διατροφή και άσκηση, ενισχυμένη από ψυχολογική υποστήριξη, παράλληλα με την ιατρική υποστήριξη.
Κατά τον αντιπρόεδρο της ΕΝΕ υπάρχουν 8 «χρυσοί» κανόνες:
Οι επιστήμονες, πέραν της διατροφής, της άσκησης, τόνισαν ιδιαιτέρως τη σπουδαιότητα διακοπής του καπνίσματος, αλλά και στην αποφυγή άσκοπης ή υπερβολικής κατανάλωσης φαρμάκων, καθώς μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία των νεφρών.
Όπως ανέφεραν, η απαγόρευση είναι γενικότερη στη χώρα, λόγω της εύκολης πρόσβασης που έχει ο Έλληνας στα φάρμακα. Απευθύνεται ιδίως σε όσους πάσχουν ή κινδυνεύουν να παρουσιάσουν νεφρική νόσο. Κυρίως, βέβαια, ένοχες είναι συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη.
«Η ΧΝΝ είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος», που πλήττει άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΕ, Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ, Γ. Μπαμίχας. Είναι, άλλωστε, η τρίτη πιο συχνή αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, με το κόστος της θεραπείας της να ανέρχεται σε 35 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση είναι οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης ΧΝΝ, ενώ τα παχύσαρκα άτομα έχουν 4,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου, από ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
Μιλώντας για τη στρατηγική αντιμετώπισης της ΧΝΝ και της παχυσαρκίας, ανέδειξε την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινωνικής πολιτικής κατά των διακρίσεων, της πολιτικής δημόσιας υγείας με πρόγραμμα επαγρύπνησης, καταγραφής και κατευθυντήριες οδηγίες και της πολιτική έρευνας και καινοτομίας.
Στο πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων δράσεων, ο κ. Μπαμίχας μίλησε για τη δημιουργία υποδομών για εκπαίδευση προσωπικού, την ανάπτυξη πολυδύναμων κέντρων για έρευνα και κλινική φροντίδα, την καθιέρωση έρευνας και μελέτης σε περιφερειακό επίπεδο, την εντατική και στοχευμένη συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων και ιατρικών εταιρειών και την υποστήριξη από Κυβερνήσεις και Οργανισμούς Υγείας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ