Το διεθνές σύμβολο Spark έρχεται να ευαισθητοποιήσει και να πληροφορήσει για τη νόσο Πάρκισον. Η ITF Hellas καλεί την κοινότητα επαγγελματιών υγείας να συμβάλει στην προσπάθεια για τον τερματισμό της νόσου μέσω της εξάλειψης του στίγματος.
Το Spark είναι εμπνευσμένο από την ντοπαμίνη, η οποία είναι τόσο πολύτιμη για όσους πάσχουν από τη νόσο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον, 11 Απριλίου, η ITF Hellas καλεί όλους όσους έχουν πληγεί από την ασθένεια να μοιραστούν το “Spark” τους.
Υπενθυμίζεται ότι η ασθένεια εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Μόνο ένα ποσοστό 5-10% των ασθενών είναι κάτω των 40 ετών. Η νόσος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται substantia nigra, η οποία είναι σημαντική για τον συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεων. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου είναι η μυϊκή δυσκαμψία, ο τρόμος και η βραδύτητα των κινήσεων. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι ασθενείς ξεπερνούν τις 20.000 και κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1.000 νέες περιπτώσεις.
Η αντιμετώπιση
Η νόσος σχετίζεται με απώλεια του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Το πρώτο φάρμακο για την συμπτωματική αντιμετώπισή της, την L-dopa ή levodopa, η οποία βοηθά τα νευρικά εγκεφαλικά κύτταρα να φτιάξουν ντοπαμίνη που χάνεται λόγω της εξέλιξης της νόσου. Επίσης, η απομορφίνη χρησιμοποιήθηκε στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, παρόλο που ήταν γνωστές οι εμετικές της ιδιότητες. Το 1970 ο Έλληνας Νευρολόγος Γιώργος Κοτζιάς έδειξε ότι η υποδόρια χορήγηση απομορφίνης έχει παρόμοια δράση με αυτήν της λεβοντόπα. Ωστόσο, η ισχυρή εμετική της δράση ανέστειλε την χρήση της ως θεραπεία της νόσου. Όμς, η προ-θεραπεία με δομπεριδόνη αντιμετωπίζει επιτυχώς τις εμετικές ιδιότητες αυτής.
Η υδροχλωρική απομορφίνη χορηγείται μαζί με τις συνήθεις φαρμακευτικές αγωγές για τη νόσο του Parkinson, για τις οποίες όμως πιθανόν να απαιτηθεί τροποποίηση της δοσολογίας τους. Πρόκειται για ένα ντοπαμινεργικό αγωνιστή, ο οποίος παρουσιάζει υψηλή συγγένεια με τους D1 και D2 υποδοχείς. Όταν χορηγείται υποδορίως, απορροφάται ταχέως και χαρακτηρίζεται από ταχεία έναρξη του κλινικού αποτελέσματος (4-12 λεπτά), η διάρκεια του οποίου είναι 1-2 ώρες. Ενδείκνυται για ασθενείς που παρουσιάζουν επεισόδια “Off”, τα οποία καθιστούν ανάπηρο τον ασθενή με νόσο του Πάρκινσον και επιμένουν παρά την ρύθμιση της αγωγής με Levodopa και/ή άλλους αγωνιστές ντοπαμίνης. Σε μορφή στυλό εξασφαλίζει μία ταχείας δράσης θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον, για την αναστροφή των προβλέψιμων κινητικών διακυμάνσεων (On-Off φαινόμενα). Στην Ελλάδα η υδροχλωρική απομορφίνη κυκλοφορεί από την ITF Hellas Α.Ε και είναι διαθέσιμη ως στυλεοφόρος συσκευή (3ml ενέσιμου διαλύματος) για υποδόρια χορήγηση και ως αντλία συνεχούς έγχυσης απομορφίνης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ