Νέο “όχι” είπε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην πλήρη εφαρμογή του Κώδικα Δημοσιοποίησης των παροχών των φαρμακευτικών εταιριών προς τους επαγγελματίες, προκαλώντας προβληματισμό σε Αριστοτέλους, ΕΟΦ και επιχειρήσεις.
Η απόφαση της Αρχής, με την οποία αρνείται να επανεξετάσει την υπόθεση, προκαλεί πονοκέφαλο σε Υπουργείο Υγείας και Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, που ευελπιστούσαν, όπως άλλωστε και οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας, για “πράσινο φως” στην πλήρη δημοσιοποίηση. Άλλωστε, λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάριζε και από το βήμα της Βουλής, ότι ο Κώδικας Δημοσιοποίησης θα εφαρμοστεί, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών υγείας. Πλέον, οι επικεφαλής της Αριστοτέλους και του ΕΟΦ και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν ποια θα είναι η επόμενη κίνηση.
Στελέχη της αγοράς συνεχίζουν να τονίζουν πως η λύση μπορεί να είναι πολιτική, όπως άλλωστε είχαν επισημάνει το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Αρχή συνέστησε τη δημοσίευση μόνο των συνεδρίων τύπου Β, δηλαδή των προωθητικών εκδηλώσεων, παρά τη νομοθεσία του 2014 που επιβάλει δημοσιοποίηση ονομάτων και αξίας των παροχών επιμόρφωσης των εταιριών προς τους επαγγελματίες υγείας. Εξαιρεί, έτσι, τα επιστημονικά συνέδρια – τύπου Α και άλλες παροχές (διαβάστε εδώ).
Ο ΕΟΦ κατέθεσε στην Αρχή αίτηση θεραπείας για την εν λόγω απόφαση, ζητώντας την επανεξέταση της. Η αίτηση απορρίφθηκε και συνεπώς η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Προς το παρόν, η διαδικασία δημοσιοποίησης στη χώρα μας έχει περιοριστεί στις αναφορές των συνολικών δαπανών των εταιριών για παροχές σε ιατρικές εταιρείες και επαγγελματίες υγείας, χωρίς δημοσίευση συγκεκριμένων ονομάτων. Όπως προέβλεπε και η απόφαση της Αρχής, η δημοσίευση περιορίζεται μόνο στα συνέδρια τύπου Β, δηλαδή τις προωθητικές ενέργειες.
Οι γιατροί πάντως εκφράζουν ικανοποίηση από τη νέα εξέλιξη. “Για δεύτερη φορά η Αρχή εμμένοντας στην απόφασή της δικαιώνει τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τις θέσεις του επί του θέματος”, αναφέρει ανακοίνωση του ΙΣΑ, κάνοντας λόγο για “περιφρούρηση της αξιοπρέπειας, του κύρους και της αξίας των ιατρών μελών του”.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι λεπτομέρειες της οικονομικής “σχέσης” των φαρμακευτικών εταιριών με τους επαγγελματίες υγείας αρχισαν να ανεβαίνουν από το περασμένο καλοκαίρι, με διαφορετικές ταχύτητες ανά χώρα, από το 15% της Ισπανίας έως το 89% της Σουηδίας. Παράλληλα, έχει λάβει και διαφορετικές μορφές.
Η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλια και τη Δανία πρότειναν τη δημιουργία μιας κεντρικής πλατφόρμας δημοσιοποίησης, υποβάλλοντας νομοθετικές αιτήσεις. Την ίδια ώρα, σε άλλες χώρες υπήρξε νομοθετική ρύθμιση, σε άλλες χρειάζεται την έγκριση του επαγγελματία υγείας, ενώ σε κάποιες τα στοιχεία συνέλεξαν προς δημοσιοποίηση οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών!
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως κάθε χώρα θα ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι για την εφαρμογή του Κώδικα, με τον Ευρωπαϊκό φορέα της Φαρμακοβιομηχανίας την EFPIA, βέβαια, να υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής αυτού του πλασίου διαφάνειας.
Αρχη Προστασιας Δεδομενων Προσωπικου Χαρακτηρα: ΑιτησηΘεραπείας
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ