Με στόχο την προστασία από την δριμύτατη επέλαση της φετινής γρίπης, νέο εμβόλιο με τεχνολογία mRNA σχεδιάζεται για να «κατατροπώσει» τον ιό. Τα στοιχεία από τα προκλινικά μοντέλα είναι ευοίωνα για μεγαλύτερη θωράκιση από υπότυπους του ιού.
Σε ετήσια βάση τα υπάρχοντα εμβόλια που διατίθενται για εμβολιασμό βασίζονται στα τέσσερα πιο συχνά κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης φέρνοντας σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο έναντι της εξάπλωσης. Το νέο εμβόλιο στοχεύει να μειώσει τις σοβαρές επιπτώσεις και την θνητότητα. Μάλιστα, θεωρείται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την πρόληψη της επόμενης πανδημίας γρίπης είναι η εκτεταμένη ποικιλομορφία εντός της οικογένειας των ιών της γρίπης . Επί του παρόντος, έχουν ταυτοποιηθεί 20 γενεαλογικές γραμμές των ιών της γρίπης Α και Β, καθεμία από τις οποίες περιέχει πολυάριθμα στελέχη.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από ομάδα στο NIH σχεδιάζει ένα νέο mRNA εμβόλιο μίας δόσης που επάγει την ανοσία έναντι των 20 γνωστών υποτύπων του ιού της γρίπης, στο διεθνές περιοδικό «Science». Τα δεδομένα παρουσιάζουν συνοπτικά οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Έως τώρα τα στοιχεία που έχουν προκύψει είναι ενθαρρυντικά και αναμένεται να δοκιμαστεί το εμβόλιο mRNA άμεσα και σε ανθρώπους. Επιδίωξη είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις της νόησης.
Πλεονέκτημα του νέου εμβολίου είναι ότι μπορούν συμπεριληφθούν αντιγόνα πάνω από τεσσάρων στελεχών προκειμένου να επάγουν ανοσία ευρέως φάσματος έναντι της γρίπης. Χάρη στη γνώση του γενετικού κώδικα των ιών το εμβόλιο μπορεί να περιλαμβάνει γενετικό υλικό από πολλούς ιούς, επεκτείνοντας έτσι το εύρος της ανοσίας που επάγει το εμβόλιο. Τα εμβόλια στοχεύουν συνήθως σε μία πρωτεϊνη της ιικής επιφάνειας γνωστή ως αιμαγγλουτίνη (Η). Τα μόρια mRNA που κωδικοποιούν τμήματα της πρωτεϊνης H, εντάσσονται μέσα σε «νανοσωματίδια» πριν ενταχθούν στα κύτταρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα ζωικά μοντέλα το mRNA εμβόλιο της γρίπης ήταν αποτελεσματικό έναντι στη σοβαρή νόσο, τόσο σε ζώα που δεν είχαν προηγούμενη ανοσία όσο και σε όσα είχαν νοσήσει προηγουμένως από κάποιο στέλεχος γρίπης. Η τεχνολογία νανοσωματιδίων mRNA-λιπιδίων που ενσωματώνει εκπροσώπους και των 20 γενεαλογικών γραμμών του ιού της γρίπης προστάτευσε ποντίκια και κουνάβια από διάφορους ιούς της γρίπης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανότατα να αρχίσουν εντός του 2023 οι μελέτες και σε ανθρώπους. Εκτιμάται θα συμβάλλει και η γνώση που έχει κατακτηθεί από την πανδημία COVID-19, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ