Το κείμενο του πολυνομοσχεδίου, όπως κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας, είχε δύο σημαντικές προσθήκες, σε σύγκριση με το κείμενο που τέθηκε στη δημόσια διαβούλευση «εξπρές» των 37 ωρών. Προσθήκες που αφήνουν ενδεχόμενα ανοικτά και γεννούν ερωτήματα, κυρίως για τις τιμές των γενοσήμων….
Στο κείμενο που συζητείται στη Βουλή κρίθηκε σημαντικό να προστεθεί, μαζί με τις αλλαγές στην τιμολόγηση των off patent φαρμάκων και παράγραφος για τη μείωση της τιμές των γενοσήμων.
Έτσι, για τα φάρμακα, των οποίων η περίοδος προστασίας δεδομένων (data protection) έχει λήξει, η τιμή μειώνεται στο 50% της τιμής που είχε όταν ήταν εντός περιόδου προστασίας ή στο μ.ο. των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ε.Ε., όποια είναι πιο χαμηλή, όπως είχαμε γράψει (εδώ).
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Γενόσημα Στα γενόσημα, η διάταξη αναφέρει πως οι τιμές τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έγκρισης τους, θα μειώνονται στο 32,5% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων, «όπως ορίζονται πιο πάνω». Η φράση εντός των εισαγωγικών είναι μάλλον ασαφής, αφού δεν διευκρινίζει αν αναφέρεται στα πρωτότυπα πριν ή μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας δεδομένων.
Στην Υπουργική Απόφαση Δημόπουλου ωστόσο, αποσαφηνίζεται πως η τιμή «ορίζεται στο 32,5% της τιμής των αντίστοιχων φαρμάκων αναφοράς υπό καθεστώς προστασίας».
Γεννάται, εύλογα, λοιπόν το ερώτημα αν μιλάμε για μείωση της τιμής των γενοσήμων στην τιμή που είχε το φάρμακο αναφοράς αρχικά, όταν ήταν εντός προστασίας ή στην τιμή μετά τις πρώτες μειώσεις.
Αν στην Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει την ψήφιση της διάταξης το σημείο αυτό δεν διευκρινίζεται, ίσως μιλάμε για νέο μεγάλο κούρεμα στις τιμές των γενοσήμων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας, η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς επί των θεμάτων της τιμολόγησης δεν έχει κλείσει. Τα όποια αποτελέσματα, δε, θα απεικονίζονται, το πιθανότερο, στην εφαρμοστική ΥΑ.
Εξαιρέσεις Ακόμα ένα θολό σημείο είναι πως στη διάταξη δεν περιλαμβάνονται οι εξαιρέσεις από τις μειώσεις, που προβλέπονται στην ΥΑ Δημόπουλου για τα off patent κάτω των 12 ευρώ και για τα γενόσημα κάτω των 7,8 ευρώ. Το εν λόγω σημείο αποτελεί μια ακόμη ένσταση των θεσμών, όπως την είχε μεταφέρει ο εκπρόσωπος τους για θέματα Υγείας, G. Carone στο Υπουργείο (εδώ). Δεδομένου ότι το αίτημα του σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των off patent υλοποιήθηκε, μας επιτρέπεται, σαφώς, να σκεφτούμε πως κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει με τις εν λόγω εξαιρέσεις. Άρα η «παράλειψη» ίσως να μην είναι και τόσο «αθώα».
Ανατιμολόγηση Παρά τα ανοικτά μέτωπα της διάταξης, υπάρχει ακόμα μια προσθήκη η οποία, ωστόσο, είναι σαφέστατη και, μάλιστα, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του Virus. Ο λόγος για την αναφορά έναρξης ισχύος της διάταξης, εφόσον φυσικά ψηφιστεί από τη Βουλή (το Σχέδιο Νόμου αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Παρασκευή). Σύμφωνα λοιπόν με τη διάταξη, οι αλλαγές στην τιμολόγηση θα ισχύουν από τις 15 Νοεμβρίου, ημερομηνία που, λογικά, θα απέχει σημαντικά από την έκδοση του Νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, το οποίο ετοιμάζει αυτές τις ημέρες ο ΕΟΦ. Κατ’ επέκταση, η γενική ανακοστολόγηση θα υλοποιηθεί βάσει της ΥΑ Δημόπουλου, όπως φέρονται να έχουν συμφωνήσει Αριστοτέλους και Δανειστές (εδώ). Για την ιστορία, πάντως, να αναφέρουμε πως η αναφορά σε μ.ο. των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπήρξε τόσο στην αντίστοιχη ΥΑ για την Τιμολόγηση του Άδωνη Γεωργιάδη όσο και σε αυτή του Μάκη Βορίδη.
Τιμολόγηση off patent ΥΑ Βορίδη
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ