Νέες οδηγίες συνιστούν την παρακολούθηση των επιπέδων των αντιψυχωσικών ουσιών στο αίμα, που είναι γνωστό ως θεραπευτική παρακολούθηση φαρμάκων (TDM), ώστε να λαμβάνουν οι αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών με στόχο τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Οι οδηγίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Psychiatry.
Το έγγραφο συντάχθηκε από κοινού από εμπειρογνώμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας (ASCP) και της Ειδικής Ομάδας Θεραπευτικής Παρακολούθησης Φαρμάκων με έδρα τη Γερμανία του Arbeitsgemeinschaft fur Neuropsychopharmakologie und Pharmakopsychiatrie. Οι συντάκτες τονίζουν ότι συνιστούν την TDM ειδικά σε ασθενείς με χαμηλή συμμόρφωση στη θεραπεία.
«Είναι ένα πολύτιμο και αξιόπιστο εργαλείο για την εξατομίκευση της θεραπείας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο», αναφέρει στο Medscape ο ελληνικής καταγωγής, επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Georgios Schoretsanitis, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ψυχιατρικής του νοσοκομείου The Zucker Hillside Hospital και στο Κέντρο Ψυχιατρικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας του Feinstein στην Νέα Υόρκη.
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που αυτό το έγγραφο προσθέτει πολλές γνώσεις και μια ολιστική προσέγγιση, εστιάζοντας όχι μόνο στις θεωρητικές γνώσεις, αλλά και στοχεύοντας να κάνουμε τη ζωή των ιατρών ευκολότερη, παρέχοντας περισσότερο έναν αλγόριθμο και ένα όργανο λήψης αποφάσεων για κλινική χρήση στο καθημερινά κλινικά σενάρια και προβλήματα που σχετίζονται με την αντιψυχωσική θεραπεία», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «το θεραπευτικό εύρος αναφοράς για τα αντιψυχωσικά επίπεδα στο αίμα αποτελείται από ένα κατώτερο όριο, κάτω από το οποίο η θεραπευτική απόκριση είναι σχετικά απίθανη, και ένα ανώτερο όριο, πάνω από το οποίο οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν».
Το TDM μπορεί να προσδιορίσει εάν ένας ασθενής έχει υποθεραπευτική συγκέντρωση του αντιψυχωσικού φαρμάκου στο αίμα και μπορεί να εξηγήσει την έλλειψη ανταπόκρισης ή υπερθεραπευτική συγκέντρωση, η οποία θα μπορούσε να σχετίζεται με ανεπιθύμητες αντιδράσεις φαρμάκου.
«Είναι σημαντικό για τους κλινικούς ιατρούς να συνειδητοποιήσουν ότι αυτός ο τύπος παρακολούθησης δεν ενδείκνυται εξίσου για όλα τα αντιψυχωσικά και δεν έχει σχεδιαστεί ως τρόπος παροχής πληροφοριών, εάν δεν υπάρχουν ερωτήσεις. Με άλλα λόγια, είναι ένα εργαλείο επίλυσης προβλημάτων για ένα πρόβλημα, μια περίπλοκη κατάσταση ή ένα δύσκολο σενάριο που προσπαθείτε να λύσετε», δήλωσε ο Schoretsanitis.
Οι συγγραφείς χωρίζουν τις συστάσεις τους σχετικά με το TDM για τα αντιψυχωσικά σε 4 κατηγορίες, με βάση το επίπεδο των διαθέσιμων στοιχείων:
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ