Μια χημική ουσία, που μιμείται μια ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν παχυσαρκία – αλλά δεν έχουν διαβήτη – να χάσουν βάρος! Τα αποτελέσματα των δοκιμών παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στο Σικάγο.
Η χημική ουσία ονομάζεται σεμαγλουτίδη και είναι ήδη διαθέσιμη ως αντιδιαβητικό φάρμακο. Ανήκει σε μία κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων, που αποκαλούνται ανάλογα GLP1 και ρυθμίζει τόσο την έκκριση ινσουλίνης όσο και την όρεξη.
Το Φεβρουάριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε ένα τέτοιο, νέο φάρμακο, που χορηγείται με ένεση μία φορά την εβδομάδα. Πρόκειται για το σκεύασμα Ozempic, το οποίο αναπτύχθηκε από τη δανική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk.
Οι δοκιμές του φαρμάκου σε παχύσαρκα άτομα, που δεν είχαν διαβήτη έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια σωματικού βάρους. Οι δοκιμές περιλάμβανε 957 άτομα, εκ των οποίων 35% ήταν άνδρες. Όλοι τους είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) τουλάχιστον 30, αλλά δεν είχαν διαβήτη. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε 7 διαφορετικές ομάδες:
Μετά από ένα χρόνο, όλοι οι συμμετέχοντες που έλαβαν σεμαγλουτίδη είχαν χάσει σημαντικά μεγαλύτερο βάρος από αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όσο υψηλότερες ήταν οι δόσεις που έλαβαν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μέση απώλεια βάρους τους.
Οι συμμετέχοντες που έλαβαν 0,05 mg ημερησίως έχασαν κατά μέσο όρο 6% του σωματικού τους βάρους, η ομάδα των 0,1 mg έχασε κατά μέσο όρο 8,6%, η ομάδα των 0,3 mg έχασε κατά μέσο όρο 11,2% και εκείνοι που έλαβαν ημερήσια δόση 0,4 mg έχασαν κατά μέσο όρο το 13,8%.
Αυτοί που έλαβαν λιραγλουτίδη έχασαν κατά μέσο όρο 7,8 % του βάρους του σώματος τους, ενώ οι συμμετέχοντες της ομάδας του εικονικού φαρμάκου έχασε μόλις 2,3% κατά μέσο όρο.
Συνολικά, το 65% των συμμετεχόντων που έλαβαν 0,4 mg ημερησίως έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού βάρους τους, σε σύγκριση με το 10% των ατόμων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και το 34% της ομάδας της λιραγλουτίδης.
«Αυτή η τυχαιοποιημένη μελέτη σε άτομα με παχυσαρκία αλλά χωρίς διαβήτη έχει δείξει τις υψηλότερες μειώσεις βάρους που παρατηρήθηκαν για οποιαδήποτε φαρμακευτική παρέμβαση», δήλωσε ο κύριος ερευνητής, Δρ. Patrick M. O’Neil, Ph.D., Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ