Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα νέο φάρμακο με την ονομασία Skyrizi για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς, που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία.
Η έγκριση βασίστηκε σε αποτελέσματα από 4 μελέτες (ultIMMa-1, ultIMMa-2, IMMvent και IMMhance), οι οποίες αξιολόγησαν περισσότερους από 2.000 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και βρήκαν υψηλά ποσοστά κάθαρσης του δέρματος με το Skyrizi στις 16 εβδομάδες θεραπείας.
Το φάρμακο αποτελεί μέρος της συνεργασίας της Abbvie με την Boehringer Ingelheim και περιέχει την ουσία risankizumab, η οποία αποτελεί μονοκλωνικό αντίσωμα, που αναστέλει την ιντερλευκίνη-23 (IL-23).
Η ιντερλευκίνη-23 είναι μια ουσία που ελέγχει την ανάπτυξη και την ωρίμανση ορισμένων τύπων Τ κυττάρων. Αυτά τα Τ κύτταρα, τα οποία αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, συμμετέχουν στην πρόκληση της φλεγμονής, που συνδέεται με τον σχηματισμό της ψωρίασης κατά πλάκας.
Στην ίδια κατηγορία φαρμάκων ανήκει το σκεύασμα TREMFYA, που περιέχει το μονοκλωνικό αντίσωμα guselkumab και το Ilumetri (tildrakizumab). Αναστέλλοντας τη δράση της ιντερλευκίνης- 23, τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής μειώνουν τη φλεγμονή και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο.
Υπάρχουν και άλλα νέα, βιολογικά φάρμακα, όπως τα Cosentyx και Kyntheum. Το πρώτο περιέχει το μονοκλωνικό αντίσωμα την σεκουκινουμάμπη και το δεύτερο περιέχει brodalumab. Αναστέλουν άλλες ιντερλευκίνες, που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στη φλεγμονή, που συνδέεται με τη νόσο.
Η ψωρίαση επηρεάζει περίπου το 2-3% των ανθρώπων και 125 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πλήττει 200.000 άτομα. Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά αναπτύσσεται σε ενήλικες κάτω των 35 ετών και επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.
Κάθε ασθενής βιώνει διαφορετικά την ψωρίαση. Η νόσος ποικίλει από πολλά ήπια συμπώματα με περιστασιακή εμφάνιση πλακών και φαγούρας, μέχρι σε σωματικά συμπτώματα που είναι πολύ πιο σοβαρά.
Τα συνήθη συμπτώματα είναι ότι εμφανίζονται κόκκινες πλάκες στο δέρμα, συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα ή το τριχωτό της κεφαλής. Έως και το 30% των ατόμων με ψωρίαση μπορεί επίσης να εμφανίσει ψωριασική αρθρίτιδα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ