Απανωτά πλήγματα δέχονται οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, που καλούνται τώρα να πληρώσουν από την τσέπη τους φόρους για ποσά που δεν έχουν ακόμη εισπράξει. Τα χτυπήματα μοιάζουν να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Την ώρα που οι πάροχοι έχουν να δουν από το Μάρτιο χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, η Διεύθυνση Οικονομικού του Οργανισμού τους επιφέρει ένα ακόμα χτύπημα. Μετά τις αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές, αλλά και στην προκαταβολή φόρου στο 100% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και την παρακράτηση επιστροφών rebate και claw back, στη φορολογική καταιγίδα που πλήττει τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ προστίθεται και η υποχρέωση υποβολής τιμολογίου, ακόμη και για υπηρεσίες που δεν έχουν πληρωθεί από τον Οργανισμό.
Με μήνυμα προς τους παρόχους, η Διεύθυνση Οικονομικού και η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ ενημερώνουν για την εφαρμογή του άρθρου 11 του Ν. 4308 που υποχρεώνει στο εξής φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα να υποβάλουν Τιμολόγιο για το σύνολο της αιτούμενης μηνιαίας δαπάνης.
Ο νόμος ουσιαστικά προβλέπει πως ο εκάστοτε ελεύθερος επαγγελματίας, σε αυτή την περίπτωση συμβεβλημένοι γιατροί και λοιποί πάροχοι υγείας του ΕΟΠΥΥ, θα φορολογούνται βάσει των τιμολογίων που «κόβουν». Δεν επιτρέπει, λοιπόν, τη μεταφορά των ανείσπρακτων ποσών στον επόμενο μήνα.
Έως τώρα στους παρόχους δινόταν η δυνατότητα να εκδίδουν τα τιμολόγια όταν πληρώνονταν. Να τους δίνουν δηλαδή την ημερομηνία είσπραξης ή την προηγούμενη. Αυτή η δυνατότητα είναι πλέον παρελθόν και τώρα το τιμολόγιο, που αποστέλλεται στον ΕΟΠΥΥ με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά πρέπει να αναγράφει την ημερομηνία παροχής της υπηρεσίας.
Οι πάροχοι φορολογούνται άμεσα, από το πρώτο ευρώ, σε χρόνο που δεν αντιστοιχεί με εκείνο της αποπληρωμής τους, η οποία είναι ένα διαρκές αίνιγμα, αποτέλεσμα της χρηματοδοτικής ένδειας που ταλανίζει τον ΕΟΠΥΥ (εδώ) και παρά την προσωρινή λύση που αναμένεται να δώσει μια χρηματοδοτική “ένεση” στον Οργανισμό (εδώ). «Ουσιαστικά δημιουργούνται πλασματικά φορολογικά εισοδήματα, αφού δεν έχουν πληρωθεί τα ποσά αυτά», εξηγεί στο Virus η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. «Εμφανίζονται ποσά στην εφορία χωρίς να τα έχουμε εισπράξει», προσθέτει η Άννα Μαστοράκου, εκτιμώντας πως η ερμηνεία του άρθρου είναι προβληματική.
Σήμερα, γιατροί, αλλά και άλλοι πάροχοι, θα απευθυνθούν στην Διεύθυνση Οικονομικού του ΕΟΠΥΥ για διευκρινίσεις, αλλά και προτάσεις για τη διαχείριση του ζητήματος.
Η ανακοίνωση Διεύθυνση Οικονομικού – Διεύθυνση Πληροφορικής
Σας ενημερώνουμε ότι, σε εφαρμογή του Ν.4308/αρθρο 11 (ΦΕΚ.251/24.11.14), στο εξής όλοι οι πάροχοι (φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα) υποχρεούνται στην υποβολή Τιμολογίου, για το σύνολο (100%) της αιτούμενης δαπάνης, που υποβάλλεται ανά μήνα, το οποίο θα παραλαμβάνεται, μαζί με τα υπόλοιπα φυσικά παραστατικά και το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής.
Στο σύστημα e-ΔΑΠΥ, ο πάροχος καταχωρεί το υποβληθέν Τιμολόγιο, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχεται στο σύστημα και να προσαρμόζεται από τη ΠΕ.ΔΙ., κατά τη στιγμή της καταχώρησης Πρωτοκόλλου παραλαβής, σε αντιπαραβολή, τόσο με το φυσικό φορολογικό παραστατικό, όσο και τη συνημμένη εικόνα του, που καταθέτει ο πάροχος.
— Δ/νση Πληροφορικής ΕΟΠΥΥ Τμήμα Σχεδιασμού Συστημάτων/Υπηρεσιών
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ