Skip to content

Νέο μοντέλο διαγωνισμών για φάρμακα

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Η κυριότερη αδυναμία που είχαν είναι ότι αναδείκνυαν έναν «εθνικό» προμηθευτή ανά δραστική ουσία για όλα τα νοσοκομεία, γεγονός που προφανώς, μακροπρόθεσμα, θα ευνοούσε μονοπωλιακές καταστάσεις, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και την εγχώρια απασχόληση.
Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι είχαν επισημάνει, επανειλημμένως, την επικινδυνότητα της μονοπωλιακής προμήθειας φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας από μία και μόνο φαρμακευτική εταιρεία ανά δραστική ουσία, καθώς σε περίπτωση που ο μοναδικός προμηθευτής αδυνατούσε για κάποιο διάστημα να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με την αναγκαία ποσότητα φαρμάκων, οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία θα ήταν ανυπολόγιστες.
Τώρα η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο μοντέλο: Με το καινούριο σύστημα θα αναδεικνύονται νικητές οι τρεις πιο φθηνοί προμηθευτές, που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό βάσει του συστήματος «50-30-20», έτσι ώστε ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού θα παρέχει το 50% της ζητούμενης ποσότητας φαρμάκου, ο δεύτερος το 30% και ο τρίτος το 20%.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) χαιρέτισε την καθιέρωση και εφαρμογή του νέου μοντέλου διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας. Υποστηρίζει ότι το νέο μοντέλο διασφαλίζει την απαραίτητη εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας και ταυτόχρονα την απρόσκοπτη προμήθεια των νοσοκομείων σε φάρμακα, λειτουργώντας προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Μένει φυσικά να δούμε στην πράξη αν πράγματι θα πέσουν οι τιμές των φαρμάκων στους διαγωνισμούς όσο πρέπει και, δεύτερον, αν πράγματι θα διασφαλιστεί ένα διαφανές και ανταγωνιστικό καθεστώς. Είναι κοινό μυστικό ότι είναι δυνατόν να επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις τιμών.
Θυμίζουμε ότι το νέο Μνημόνιο προβλέπει, για πρώτη φορά, πλαφόν και στη νοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα. Ειδικότερα, οι δαπάνες για φάρμακα (πλην της εξωνοσοκομειακής) θα πρέπει να μην ξεπεράσουν τα 660 εκατ. το 2013. Το 2009 είχαν ξεπεράσει το 1,3 δις!

ΝοσοκομείαΠΕΦΦάρμακο

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τέλος στο «κρυφτούλι»!
Εκστρατεία για την παχυσαρκία!

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top