Ανείσπρακτο ποσό rebate για την περίοδο 2006-2010, το οποίο υπολογίζεται σε 241 εκατ. ευρώ, θα διεκδικήσει η κυβέρνηση από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Μη σύννομοι οι λόγοι που εμπόδισαν την είσπραξη του, λέει η Αχτσιόγλου.
Άλλον έναν πονοκέφαλο απέκτησαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά rebate, μιας 5ετίας, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «οσμή σκανδάλου». Η υπόθεση ήρθε στο φως στο πλαίσιο της έρευνας της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας , την περίοδο 2006-2010 το κράτος δεν προχώρησε στην είσπραξη του ποσού του rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την Ε. Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για μη σύννομες διαδικασίες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευθύνη για το rebate την εν λόγω περίοδο βάρυνε τις ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Πλέον, όμως, είναι αρμόδιοτητας Υπ. Υγείας και ΕΟΠΥΥ.
«Πρόκειται για ζημία του δημοσίου που υπολογίζεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007. Όπως διευκρίνισε, η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για τις οφειλές προσβλήθηκε στο ΣτΕ και κατέπεσε αργότερα (το 2012), για τυπικούς λόγους (απουσία υπογραφής του Υπ. Οικονομικών). Νέα απόφαση, όμως, δεν εκδόθηκε με αποτέλεσμα για την περίοδο αυτή να μην εισπραχθεί το ποσό των 134.400.000 ευρώ. Υπουργική Απόφαση, όμως, δεν εκδόθηκε ούτε το 2008, δεν βεβαιώθηκε καμία οφειλή και το ανείσπρακτο ποσό ανήλθε κατ’ εκτίμηση σε 67,2 εκατ. ευρώ.
Το 2009 εκδίδεται νέα νομοθεσία και Υπουργική Απόφαση και για την περίοδο 2009-2010 αποστέλλονται βεβαιώσεις οφειλόμενων ποσών. «Όλη αυτή την περίοδο, κάποιες εταιρείες πληρώνουν, κάποιες πληρώνουν εν μέρει και κάποιες καθόλου. Επιπλέον, όμως, οι οφειλές δεν βεβαιώνονται», συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου. Για την τελευταία αυτή περίοδο, όμως, ήδη έχουν αρχίσει να βεβαιώνονται τα ποσά. Μέχρι στιγμής, το ποσό που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται σε 26,4 εκατ. ευρώ, ενώ μένουν να καλυφθούν άλλα 13,5 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε και από τον κ. Ξανθό και από την κ. Αχτσιόγλου, ο έλεγχος συνεχίζεται και οι διαδικασίες καταλογισμού είναι σε εξέλιξη. Βέβαια, για τα παλαιότερα ποσά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία το αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση των ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες θα ακολουθήσει τη διαδικασία συμψηφισμού του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι θεσμικοί φορείς της φαρμακοβιομηχανίας ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί για την εξέλιξη. Ωστόσο, η αναζήτηση και πιθανός καταλογισμός ευθυνών είναι υπόθεση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.
«Οι πολιτικές ευθύνες βαρύνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν στα αζήτητα χρήματα που δικαιούνταν το δημόσιο», σημείωσε ωστόσο η Υπουργός Εργασίας. «Η υπόθεση αυτή εκθέτει ένα σοβαρό θέμα αδιαφάνειας, στη λειτουργία του συστήματος γενικότερα στην Υγεία και ειδικότερα στο χώρο του Φαρμάκου», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ