Ένα νέο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες, που ταυτόχρονα θα βοηθήσει και τις δομές υγείας οι οποίες απευθύνονται στο νησιωτικό πληθυσμό, ανακοίνωσε υπουργός Υγείας από τη Λέσβο. Στο νησί διεξάγεται το Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου.
Αυτή τη στιγμή υπηρετούν περίπου 200 υγειονομικούς που υπηρετούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στους χώρους φιλοξενίας στα ΚΥΤ και στα ΠΡΟΚΕΚΑΤ. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, στόχος είναι ο αριθμός τους να αυξηθεί και, παράλληλα, να ενισχυθεί συστηματικά με προσωπικό το νοσοκομείο Μυτιλήνης που υποδέχεται ένα μεγάλο όγκο περιστατικών από τους καταυλισμούς.
«Η προσπάθεια που γίνεται είναι μέσα από το νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και με χρηματοδότηση από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να έχουμε μεγαλύτερη και πιο ισχυρή υγειονομική παρουσία στους χώρους προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στα νησιά» ανέφερε σχετικά.
Αρχικά το πρόγραμμα θα ενισχύσει την αυτοδύναμη παροχή υπηρεσιών υγείας, δηλαδή τους υγειονομικούς πυρήνες πρωτοβάθμιας – κυρίως – φροντίδας, στους χώρους ανοιχτής φιλοξενίας για να μπορούν να αντιμετωπίζονται με επάρκεια οι πιο επείγουσες ανάγκες των πληθυσμών που διαβιούν σε αυτούς. Σε δεύτερη φάση, διευκρίνισε ο υπουργός, θα ενισχυθούν οι γειτονικές δομές δηλαδή και το νοσοκομείο Μυτιλήνης και το πρώην ΠΕΔΥ της πόλης και όλες οι άλλες δημόσιες δομές του νησιού. Επισήμανε, παράλληλα, ότι το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει γίνει μια προσπάθεια αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού, αλλά και της στελέχωσής του.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ