«Πληγή» για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων (ΡΠ) στην Ελλάδα αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένων Κέντρων, καθώς και η απουσία σύγχρονων επιδημιολογικών δεδομένων για τις 150 και πλέον μυοσκελετικές ασθένειες και σύνδρομα που σχετίζονται με τη νόσο.
Κενά στον τομέα αυτό φιλοδοξεί να καλύψει το νέο, πρότυπο Ρευματολογικό Κέντρο που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από περίπου ένα μήνα (12 Σεπτ. 2017) στο Νοσοκομείο Η ΣΩΤΗΡΙΑ, στο πλαίσιο της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δ/ντής Καθηγητής: Κων/νος Συρίγος).
«Στόχος είναι η προσφορά ποιοτικής και ολοκληρωμένης φροντίδας σε χιλιάδες ρευματοπαθείς και η ιατρική υποστήριξη σε όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη» τονίζει ο υπεύθυνος του Κέντρου, Δρ. Παναγιώτης Τρόντζας, ρευματολόγος και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).
Το Κέντρο εξειδικεύεται στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, την Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα, την Ψωριασική Αρθρίτιδα, το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και την Οστεοπόρωση.
«Οι δραστηριότητες του Κέντρου εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων» εξηγεί ο κ. Τρόντζας.
Συγκεκριμένα, πέραν της λειτουργίας τακτικού εξωτερικού ρευματολογικού ιατρείου και της νοσηλείας, το Κέντρο στόχο έχει να παράγει ερευνητικά δεδομένα προσανατολισμένα στο real life, να προάγει την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στις ΡΠ και να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Μυοσκελετική Υγεία, τις χρόνιες ΡΠ και τη Γήρανση.
Το Κέντρο στελεχώνεται επιπλέον από την ακαδημαϊκή υπότροφο-ρευματολόγο Ευαγγελία Ζαμπέλη, ενώ αναμένεται η προκήρυξη και η πρόσληψη ενός (1) επικουρικού ρευματολόγου.
Οι δραστηριότητες του νέου Ρευματολογικού Κέντρου στη “Σωτηρία”, αναλυτικά:
Α. Λειτουργία τακτικού εξωτερικού ρευματολογικού ιατρείου
Δύο φορές την εβδομάδα κατόπιν ραντεβού στο 1535 (κωδικός ιατρείου 06581):
- Τρίτη, 09:00-11:00
- Τετάρτη, 09:00-12:00
Β. Nοσηλεία
- Εξειδικευμένη ρευματολογική φροντίδα στους νοσηλευόμενους που πάσχουν από συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.
- Αντιμετώπιση των ρευματικών συμπτωμάτων των ασθενών που νοσηλεύονται για άλλες παθήσεις (ογκολογικές, παθολογικές, χειρουργικές κλπ).
- Ενδοφλέβια έγχυση βιολογικών θεραπειών ή χημειοθεραπειών σε ρευματοπαθείς στον ειδικό χώρο εγχύσεων της κλινικής. Δημιουργία αρχείου ασθενών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εγχύσεων.
Γ. Εκπαίδευση
- Μαθήματα στους φοιτητές της ιατρικής στο γνωστικό αντικείμενο των Μυοσκελετικών Παθήσεων
- Κλινική εκπαίδευση στις Ρευματικές Παθήσεις στους ειδικευόμενους της Παθολογίας
- Εκπαίδευση στο νοσηλευτικό προσωπικό για τις ιδιαιτερότητες των ρευματοπαθών
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης της Κλινικής σε θέματα Ρευματολογίας και Ανοσολογίας
- Συμμετοχή σε συνεδριακές δραστηριότητες της Κλινικής ή Ρευματολογικών Επιστημονικών Φορέων
Δ. Έρευνα
- Εκπόνηση ερευνητικών πρωτοκόλλων κυρίως σε θέματα επιδημιολογίας των μυοσκελετικών παθήσεων
- Ζητήματα οικονομικών της υγείας και της χρήσης ακριβών φαρμάκων
- Θέματα ποιότητας ζωής των ρευματοπαθών
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα κλινικών μελετών της Κλινικής
Ε. Κοινωνική ευαισθητοποίηση
- Δράσεις ενημέρωσης, δημοσιότητας και πληροφόρησης για τις Ρευματικές Παθήσεις με κύριο σύνθημα: «Πρώιμη Διάγνωση – Έγκαιρη αντιμετώπιση»
- Συμμετοχή στις ενημερωτικές εκστρατείες για τις Ρευματικές Παθήσεις και το Ageing που εκπονούν αντίστοιχα η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) και η Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).
- Συνεργασία με τις «Ενώσεις Ασθενών» για την υποστήριξη χρονίως πασχόντων ασθενών από Ρευματικές Παθήσεις
- Εθελοντικές δράσεις ιατρικής φροντίδας ρευματοπαθών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ΑΜΕΑ, ανασφάλιστοι, πρόσφυγες κλπ