Μια βρετανική εταιρεία παρουσίασε ένα νέο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σε ασθενείς για πρώτη φορά τον επόμενο χρόνο, σπάζοντας το μονοπώλιο του αμερικανικού συστήματος da Vinci, που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες νοσοκομεία σε όλο κόσμο.
Το νέο ρομποτικό σύστημα ονομάζεταιVersius, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Cambridge από την εταιρεία CMR Surgical. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι είναι πιο ευέλικτο και ευπροσάρμοστο από τα υπάρχοντα συστήματα, καθώς και οικονομικά αποδοτικότερο.
«Το Versius διαθέτει ανεξάρτητους αρθρωτούς βραχίονες, οι οποίοι είναι πολύ εύκολοι και γρήγοροι στο χειρισμό. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να το κρατήσουν απασχολημένο, καθιστώντας πιο οικονομικό συμφέρουσα τη λειτουργία του», Luke Hares, συνιδρυτής της CMR Surgical.
Το Versius αναμένεται να λάβει ευρωπαϊκό σήμα έγκρισης για την υγεία και την ασφάλεια μέσα στους επόμενους μήνες. Η τιμή του δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά η CMR Surgical αναφέρει ότι έχει ως στόχο να είναι πιο αποδοτικό για τα νοσοκομεία του NHS από το da Vinci.
Τα ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούν λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία πραγματοποιείται με ειδικά εργαλεία μέσω μικρών τομών. Αυτό οδηγεί σε μειωμένο πόνο και ταχύτερη ανάκαμψη για τους ασθενείς, σε σύγκριση με τη συμβατική χειρουργική. Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει επίσης μεγαλύτερη ακρίβεια στις επεμβάσεις.
«Χρειάζονται περίπου 80 ώρες για να εκπαιδευτεί ένας χειρουργός στη χειροκίνητη χρήση των λαπαροσκοπικών εργαλείων και κάποιοι χειρουργοί θεωρούν ότι είναι αδύνατο να εκπαιδευτούν. Αντίθετα, χρειάζεται μόλις μισή ώρα για να γίνει η εκπαίδευση στη χρήση του Versius», δήλωσε ο Mark Slack, χειρουργός του νοσοκομείου του Addenbrooke, συνιδρυτής της CMR Surgical.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας της ρομποτικής χειρουργικής κυριαρχείται από το σύστημα da Vinci, το οποίο κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Intuitive Surgical. Η χρήση τους άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 4.500 συστήματα παγκοσμίως.
Το σύστημα da Vinci
Χρησιμοποιούνται κυρίως σε επεμβάσεις του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και της γυναικολογικής χειρουργικής, αν και το εύρος των λειτουργιών τους επεκτείνεται. Οι βασικές ευρεσιτεχνίες για το σύστημα da Vinci έληξαν πρόσφατα, γεγονός, που ενθάρρυνε και άλλες εταιρείες να εισέλθουν στον τομέα της χειρουργικής ρομποτικής.
Η Google συνεργάζεται με την Johnson & Johnson και τον κατασκευαστή ιατρικού εξοπλισμού Verb Surgical. Η εταιρεία στοχεύει να έχει τα ρομποτικά της συστήματα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να μάθουν το ένα από το άλλο. Η εφαρμογή τους αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.
Η Medtronic, η μεγαλύτερη εταιρεία ιατρικών συσκευών στον κόσμο, διαθέτει επίσης ένα χειρουργικό ρομπότ, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος. Τα ρομπότ νέας γενιάς είναι πιο ευέλικτα, συμπαγή και οικονομικά αποδοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούν χρησιμοποιηθούν και σε μικρά και μεσαία νοσοκομεία.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ