Μια άλλη οπτική των ψυχικών νόσων «αναδύει» με την πένα του ο γιατρός – λογοτέχνης Γεράσιμος Α. Ρηγάτος στο νέο του συγγραφικό εγχείρημα «Λογοτέχνες με Ψυχική Νόσο και Εγκλεισμό». Το έργο του περιλαμβάνει πέντε μελέτες αναφερόμενες σε λογοτέχνες που βίωσαν ψυχική νόσο και ψυχιατρικό εγκλεισμό και κυκλοφορεί από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις.
Συνηθώς οι λογοτέχνες είναι εκείνοι που προσεγγίζουν και αναπαριστούν θέματα ψυχικής ασθένειας μέσα από τους ήρωες των κειμένων τους. Με το πόνημά του ο κ. Ρηγάτος μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τις εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και τον κοινωνικό στιγματισμό των λογοτεχνών που βρέθηκαν στα πρόθυρα ή «γεύτηκαν» την «τρέλα».
Η δοκιμασία και η περιπέτεια της υγείας τους πιθανότατα να φαίνεται σε κάποιους συναρπαστική ή να προξενεί το ενδιαφέρον η ποιητική μετάπλαση της εμπειρίας τους. Ο αντίκτυπος τους όμως είναι το κίνητρο που γοήτευσε και ώθησε σε αυτή την εξερεύνηση.
Συγκεκριμένα, το ερευνητικό ταξίδι του κ. Ρηγάτου περιλαμβάνει την μελέτη της ζωής και του έργου πέντε λογοτεχνών Γ. Βιζυηνού, Γ. Βώκου, Γ. Ζάρκου, Μ. Μητσάκη και Ρ. Φιλύρα, οι οποίοι συγκινούν ακόμη και σήμερα τους «θιασώτες» της Λογοτεχνίας. Απαλλαγμένος από κάθε πρόθεση, απλούστευσης ή ωραιοποίησης, ο κ. Ρηγάτος αναδεικνύει στοιχεία ή στιγμές από το έργο τους, που ίσως έγιναν πλουσιότερες από το βάθος των ψυχονοητικών τους εμπειριών. Η εν λόγω έκδοση κοσμείται με προσωπογραφίες των πέντε λογοτεχνών που φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης, καθηγητής της ΑΣΚΤ, Θεόδωρος Παπαγιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζακυνθινός Γεράσιμος Α. Ρηγάτος σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την επιστήμη του υπηρέτησε με την ειδικότητα του Παθολόγου-Ογκολόγου επί 40 χρόνια, πολλά εξ αυτών ως Διευθυντής στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία του για την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας, το έργο της οποίας ηγήθηκε για πολλά χρόνια.
Με την ίδια αφοσίωση ενέκυψε στη μελέτη και την συγγραφή της Ιστορίας, της Λαογραφίας και του Πολιτισμού της Ιατρικής, καθώς και της πεζογραφία. Σημειώνεται η συμβολή του στην ανάπτυξη του βιοϊατρικού τύπου και η συγγραφή πονημάτων όπως είναι «Νοσοκομεία και συναφή ιδρύματα στην Ελλάδα», «Υγεία, κοινωνία και οικονομία», «Αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές» κ.ά.
Η προσφορά του αναγνωρίστηκε μέσα από πλείστες διακρίσεις με χαρακτηριστικότερη αυτή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του ΕΚΠΑ. Επίσης ο κ. Ρηγάτος έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο «Γρηγόριος Ξενόπουλος» (δύο φορές), με έπαινο «Μάρκος Αυγέρης» και με το βραβείο «Άγις Θέρος» από την «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών».
Άξια λόγου είναι δυο ακόμη γεγονότα, ότι του προσφέρθηκε υποτροφία από το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton, καθώς και το βραβείο Α΄ τάξεως από την Ακαδημία Αθηνών. Πρόσφατα εορτάστηκαν τα 42 χρόνια συγγραφικού του έργου.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ