Πρόσω ολοταχώς για τη γενική ανατιμολόγηση, αλλά σε νέο θεσμικό πλαίσιο, προχωράει η Αριστοτέλους καταθέτοντας τροπολογία που εισάγει σημαντικές αλλαγές.
Το πρώτο βήμα για την έκδοση του πολυαναμενόμενου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων έκανε η Αριστοτέλους, καταταθέτοντας τροπολογία που αλλάζει εκ νέου τους κανόνες της τιμολόγησης, ώστε να ακολουθεί τις δύο βασικές αρχές που έχει διατυπώσει: μηδενικές αυξήσεις και απλοποίηση του συστήματος.
Το θέμα των αυξήσεων, που προβλέπονταν βάσει των αλλαγών της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε αποτελέσει σημείο τριβής με τη ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την πρώην ηγεσία του Υπουργείο Υγείας ότι κάνει “δώρο” στις πολυεθνικές. Στη συνέχεια είχε κάνει λόγο και για αυξήσεις στις τιμές των γενοσήμων. Βέβαια, ο πρώην Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός είχε επανειλημμένως απορρίψει τις κατηγορίες.
Στην πρόσφατη, δε, συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την έγκιση του νέου προέδρου του ΕΟΦ, ο κ. Ξανθός είχε υποστηρίξει πως το σύστημα τιμολόγησης της προηγούμενης Κυβέρνησης θα οδηγούσε σε μειώσεις της δαπάνης της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Προσομοίωση της εφαρμογής του νέου Δελτίου Τιμών είχε δείξει πως για τα 5500 σκευάσματα, 2600 εξ αυτών θα κατέγραφαν μείωση τιμών, σε 1900 φάρμακα θα αυξανόταν η τιμή, ενώ για 1000 σκευάσματα δεν θα υπήρχε μεταβολή. Έτσι, θα προέκυπτε μεσοσταθμικά μείωση τιμής 3,6% και άρα χαμηλότερο κόστος στην αποζημίωση.
Θυμίζουμε, δε, ότι πρόσφατα η Αριστοτέλους θέσπισε την επαναφορά των εθελούσιων μειώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στους ΚΑΚ των φαρμάκων να προσφέρουν τιμές χαμηλότερες των ορισθεισών στο δελτίο τιμών. Με τη μοναδική, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ετήσια ανατιμολόγηση να εκκρεμεί ο νέος Υπουργός Υγείας προχώρησε, λοιπόν, στη θεσμοθέτηση των αλλαγών που κρίθηκαν απαραίτητες. Με την υπερψήφιση τους, το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ θα μπορεί να προχωρήσει στη διαμόρφωση του νέου Δελτίου Τιμών, αναρτώντας την πρόταση τους προς διαβούλευση με τους ΚΑΚ.
Σύμφωνα, λοιπόν με την τροπολογία, “ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου θα ορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης”. Ξεκαθαρίζεται δε, πως “κατά την ανατιμολόγηση δεν θα επιτρέπονται αυξήσεις τιμών“.
Ακόμη, “η τιμή των φαρμάκων αναφοράς εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους, εφόσον είναι υψηλότερη, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση ως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών με κατώτερο όριο το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης”. Το υπό αντικατάσταση θεσμικό πλαίσιο προέβλεπε μείωση έως 10%.
Η τροπολογία καταργεί πάντως και το “μαξιλαράκι” του 10% για τα γενόσημα, καταργώντας την παράγραφο 6 του άρθρου 161 του νόμου 4600 / 2019 η οποία προβλέπει ότι “αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% του αντίστοιχο προϊόντος αναφοράς”.
Σε ό,τι αφορά την τιμή του γενόσημου φαρμάκου, ξεκαθαρίζεται ότι αυτή ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφορά, σύμφωνα με τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Η τροπολογία προβλέπει ότι “για να λάβει πρώτη φορά τιμή ένα φάρμακο αναφοράς πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης“. Επιπλέον, οι καθορισμένες τιμές εφαρμόζονται αναδρομικά σε όλα τα φάρμακα ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκριση τους, ενώ οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν με υπουργική απόφαση.
Ακόμη προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερησίας Θεραπείας μικροτερο του Κόστους Ημερησίας Θεραπείας που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγειας δεν ανατιμολογούνται. “Οι τιμές των φαρμάκων των οποίων το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού υγείας μειώνονται μέχρι το όριο αυτό“.
Ακόμη, καταργείται η καταβολή παραβόλου για την υποβολή αιτήσεων αύξησης της τιμής κυκλοφορούντος φαρμάκου, απώλεια στα κρατικά έσοθα που εκτιμάται ότι θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Ορίζονται, ειδικότερα, τα παράβολα που συνοδεύουν τις αιτήσεις για τον καθορισμό των τιμών φαρμάκων, τα οποία ανέρχονται σε 300 ευρώ, αν πρόκειται για τον καθορισμό τιμής νέου φαρμάκου. Επιπροσθέτως διευκρινίζται ότι “κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης νέων τιμών δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την διαμόρφωση του κόστους στοιχεία και δείγματα χορηγούμενα άνευ εγκρίσεως του ΕΟΦ”.
Τροπολογία Τιμολόγηση
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ