Νέο νόμο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης προωθεί η κυβέρνηση, καλύπτοντας τα μεγάλα κενά στην αντιμετώπιση των ασθενών με ψυχικά νοσήματα. Ακόμη, προετοιμάζεται ειδικό νομοσχέδιο για την Άνοια και τη Νόσο Αλτζχάιμερ.
Ο αρμόδιος υφυπουργός για την ψυχική υγεία κ. Δημ. Βαρτζόπουλος παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους τις βασικές ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, δημιουργείται το λεγόμενο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) που θα διαρθρώνεται σε περιφερειακά δίκτυα, τα οποία θα υπάγονται στις οικείες υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ), στις οποίες θα συσταθούν και ξεχωριστές θέσεις υποδιοικητών ψυχικής υγείας.
Όπως ανέφερε, σήμερα, οι υπηρεσίες παρέχονται αποσπασματικά και κατακερματισμένα, χωρίς διοικητική και επιστημονική εποπτεία, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να παρασχεθούν στους ψυχικά ασθενείς ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Παράλληλα, δεν είναι δυνατό να υπάρχει έλεγχος τόσο της ποιότητας όσο και τους κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημαντικό πρόβλημα επίσης είναι ότι ως χώρα έχουμε την υψηλότερη αναλογία στην Ευρώπη αναγκαστικών νοσηλειών (άνω του 50%).
Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο υφιστάμενο δίκτυο υπηρεσιών και κυρίως σε ότι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους με ψυχικά νοσήματα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 3,5 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία είναι 134 κλίνες και στο Βέλγιο 49 κλίνες.
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τις κύριες ρυθμίσεις για νέο νομοσχέδιο που αφορά τους ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτζχάιμερ. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 ασθενείς και αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε ασθενής έχει 2-3 φροντιστές, το πρόβλημα αφορά περίπου το 10% του πληθυσμού με αυξητικές τάσεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Με το νέο σχέδιο νόμου εισάγονται στην ελληνική έννομη τάξη οι θεσμοί του “πληρεξούσιου περίθαλψης και φροντίδας” και των “προγενέστερων οδηγιών περίθαλψης και φροντίδας“. Ακόμη, θα αναγνωρίζεται ο ρόλος των φροντιστών τόσο σε ηθικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς υπάρχει συνεννόηση με άλλα 12 υπουργεία που εμπλέκονται με τον έναν ή άλλον τρόπο.
Τέλος, όσον αφορά τα περιστατικά βίας σε βάρος εργαζόμενων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως έχει ήδη δώσει εντολή στις διοικήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα πρόληψης και αν παρόλα αυτά υπάρχουν περιστατικά, οι διοικητές θα είναι σε θέση να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα αν τα θύματα επιθυμούν να κινηθούν δικαστικά.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ