Ευοίωνα είναι τα στοιχεία για το εμβόλιο Ad26.COV2.S της Johnson & Johnson κατά της λοίμωξης COVID-19, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης φάσης η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2034201).
Πρόκειται για «ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο που χρησιμοποιεί αδρανοποιημένο αδενοιό (ορότυπος 26 – Ad26) που δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, αλλά κωδικοποιεί και εκφράζει την πρωτεϊνική ακίδα S του ιού SARS-CoV-2» εξηγούν οι επιστήμονες.
Η μελέτη
Στο πλαίσιο της πολυκεντρικής μελέτης, ο πληθυσμός ήταν ενήλικες ηλικίας 18-55 (κοόρτη 1) και 65 ετών και άνω (κοόρτη 3), στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο Ad26.COV2.S σε δόση 5Χ1010 ιικά σωματίδια (χαμηλή δόση) ή 1Χ1011 ιικά σωματίδια (υψηλή δόση) ανά μιλιλίτρο ή εικονικό εμβόλιο. Οι εθελοντές έλαβαν το εμβόλιο είτε σε μία είτε σε δύο δόσεις.
Σημειώνεται ότι τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης ήταν η ασφάλεια και η ανοσογονικότητα.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης σε 805 εθελοντές στις κοόρτες 1 και 3 και τη δεύτερη δόση στην κοόρτη 1, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγία και άλγος στο σημείο της ένεσης, αλλά πιο συχνά πυρετός. Σημειώνεται διαπιστώθηκαν λιγότερες στην κοόρτη 3 (μία δόση) από την κοόρτη 1 (δύο δόσεις) και σε όσους έλαβαν τη χαμηλή δόση του εμβολίου συγκριτικά με όσους έλαβαν την υψηλή δόση του εμβολίου.
Αντισώματα
Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η ανοσογονικότητα ήταν χαμηλότερη μετά τη δεύτερη δόση. Οι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι στον SARS-CoV-2 που εξασφαλίστηκαν:
- τουλάχιστον 90% των συμμετεχόντων την 29η ημέρα μετά την πρώτη δόση (μέσος γεωμετρικός τίτλος 224-354),
- ενώ ανήλθε στο 100% μέχρι την ημέρα 57 με περαιτέρω αύξηση στον τίτλο των αντισωμάτων (μέσος γεωμετρικός τίτλος 288-488), ανεξάρτητα από τη δόση ή την ηλικιακή ομάδα.
- Ήταν σταθεροί τουλάχιστον μέχρι την ημέρα 71.
- Η δεύτερη δόση οδήγησε σε αύξηση του τίτλου κατά έναν παράγοντα 2.6 έως 2.9 (μέσος γεωμετρικός τίτλος 827-1266).
- Η αντισωματική απάντηση έναντι της πρωτεΐνης S του SARS–CoV-2 ήταν αντίστοιχη με την ανοσιακή απάντηση εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Άξιο αναφορεάς είναι και το γεγονός ότι την 14η ημέρα ανιχνεύτηκαν ειδικά CD4 T-λεμφοκύτταρα στο 76 έως 83% των ασθενών στη κοόρτη 1 και 60 έως 67% στην κοόρτη 3, με σαφή στροφή προς τα βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα τύπου 1, καθώς αόμησημαντική ήταν η απάντηση ως τη δημιουργία Τ-λεμφοκυτταρικής απόκρισης, αν και ήταν λιγότερο εκσεσημασμένη στην κοόρτη 3.