Η μελέτη RIVA-DM αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ριβαροξαμπάνης έναντι της βαρφαρίνης σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και διαβήτη τύπου 2, σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, όπως ανακοινώθηκε από την Bayer, ότι η ριβαροξαμπάνη συσχετίστηκε με μείωση των σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και συνοδό νόσημα διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη.
Η μελέτη αφορούσε στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ριβαροξαμπάνης έναντι της βαρφαρίνης εστιάζοντας στα τελικά σημεία συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου αγγειακού θανάτου, νοσηλείας που σχετίζεται με αιμορραγία και εγκεφαλικού επεισοδίου, ή με επιπλοκές που σχετίζονται με τη νεφρική λειτουργία και τα άκρα.
Ειδικότερά διαπιστώθηκε ότι ο από του στόματος αναστολέας του παράγοντα πήξης Xa, ριβαροξαμπάνη, συσχετίστηκε:
Αυτά τα δεδομένα βασίζονται σε προηγούμενα αποτελέσματα από δύο αναλύσεις της ίδιας μελέτης (RIVA-DM), οι οποίες κατέδειξαν ότι η ριβαροξαμπάνη συσχετίστηκε με μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με τα νεφρά και τα άκρα, των οφθαλμικών επιπλοκών (συμπεριλαμβανομένης της οφθαλμικής αιμορραγίας) και του θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη. Συνολικά, η μελέτη RIVA-DM ανέλυσε δεδομένα ηλεκτρονικών αρχείων υγείας περίπου 116.000 ασθενών από τις ΗΠΑ για αρκετά χρόνια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) διατρέχουν 49% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μη βαλβιδικής κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με άτομα χωρίς ΣΔ2.
Εκτιμάται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή έχουν συνοδό νόσημα διαβήτη.
Επιπρόσθετα, υπολογίζεται πως οι ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και ΣΔ2 κινδυνεύουν πέντε φορές περισσότερο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο / συστημική εμβολή ή να πεθάνουν από αγγειακές αιτίες από τους ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή χωρίς διαβήτη.
«Η ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία των ατόμων με ΣΔ2», δήλωσε ο Δρ Michael Devoy, Επικεφαλής Ιατρικών Υποθέσεων και Φαρμακοεπαγρύπνησης στον Τομέα Φαρμάκων της Bayer.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bayer, οι αναλύσεις καταλήγουν ότι «η ριβαροξαμπάνη συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αγγειακού θανάτου και σοβαρές επιπλοκές σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη». Επίσης, κατά τις αναλύσεις, η νοσοκομειακή περίθαλψη για οποιονδήποτε τύπο μείζονος ή κλινικά σχετικής μη μείζονος αιμορραγίας σε σημαντικό όργανο, συμπεριλαμβανομένης της ενδοκράνιας αιμορραγίας, μειώθηκε με τη ριβαροξαμπάνη έναντι της βαρφαρίνης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ