Σε ένδικα μέσα κατά του ΕΚΑΒ θα στραφούν οι συγγενείς 67χρονης, που έχασε την ζωή της στην Κάτω Παραλία της Ιεράπετρας. Τα παιδιά της θανούσας προτίθενται να κινηθούν νομικά για παραλείψεις μετά την έκδοση αποτελεσμάτων της νεκροψίας.
Η 67χρονη, Κατερίνα Κουνδουράκη, δεν αντιμετώπιζε κανένα γνωστό πρόβλημα υγείας, ενώ ήταν τακτική κολυμβήτρια, όπως υποστήριξαν τα παιδιά της στο ραδιοφωνικό σταθμό Λασίθι. Η γυναίκα βρέθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Πέμπτης 10 Αυγούστου, σχεδόν χωρίς τις αισθήσεις της στην ακτή. Η άτυχη γυναίκα φέρεται να έχασε τη ζωή της κατά τη μεταφορά της από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Δυστυχώς στην υγειονομική μονάδα οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατός της.
Τα παιδιά της κατήγγελλαν στον ραδιοφωνικό σταθμό Λασίθι, radiolasithi.gr την διαχείριση της κατάστασης της μητέρας τους από τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ που βρέθηκαν στο σημείο. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν που ήδη έοχυν ζητήσει νομικές συμβουλές από δικηγόρο, πως οι δυο διασώστες εμφανίστηκαν στην παραλία χωρίς εξοπλισμό, μετά από υπερβολική καθυστέρηση, όπως ισχυρίστηκαν, την μετέφεραν στο ασθενοφόρο και δεν χρησιμοποίησαν φορείο, αλλά μια καρέκλα για τη μεταφορά της. Τα παιδιά της θανούσας ισχυρίστηκαν πως δεν της προσέφεραν τις προβλεπόμενες πρώτες βοήθειες. Μάλιστα επικαλέστηκαν τις μαρτυρίες τουλάχιστον 20 μαρτυρίες λουόμενων που ήταν μπροστά στο περιστατικό. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι λουόμενοι πίεζαν τους διασώστες να μεταφέρουν γρήγορα τη γυναίκα στο Νοσοκομείο και να μην κάνουν ερωτήσεις για την ταυτότητά της, τι είχε συμβεί κ.ά.. Επίσης, οι καταγγέλλοντες ανέφεραν πως δεν προσφέρθηκε στη μητέρα τους παροχή με οξυγόνο από την πρώτη στιγμή, στερώντας της πολύτιμα λεπτά βοήθειας, κρίσιμα για την επιβίωσή της.
Στην ραδιοφωνική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης, Νίκος Καλογιαννάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στη μεταφορά της 67χρονης, με τα 10 λεπτά που χρειάστηκαν οι διασώστες μέχρι να μεταφέρουν τη γυναίκα στο ασθενοφόρο, «είναι φυσιολογικός χρόνος». Ο κ. Καλογιαννάκης εξήγησε ότι κάθε διασώστης πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα του ανθρώπου που προσπαθεί να διασώσει, ώστε να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη μέθοδο. Όπως υποστήριξε υπήρξαν λουόμενοι που ισχυρίστηκαν πως η 67χρονη πρόλαβε να πει πως ένιωθε, οπότε οι διασώστες έπρεπε να καταλάβουν πρόβλημα στην καρδιά της εάν πρόκειται για περιστατικό πνιγμού, εγκεφαλικού, εμφράγματος, αλλεργίας κ.ά. Σχετικά με την παροχή οξυγόνου ο κ. Καλογιαννάκης σημείωσε πως εκεί ενδεχομένως να υπάρχει κάποια παράλειψη, με τον ίδιο να αναφέρει πως εάν βρισκόταν εκείνος στο περιστατικό, θα το είχε χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως ένας διασώστης θα μπορούσε να μη χρησιμοποιήσει τη βοήθεια του οξυγόνου, εφόσον υπήρχαν επαρκή σημεία ζωής, όπως είναι η λεκτική επικοινωνία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ