Βασικές εκτιμήσεις-προτάσεις αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση για την αναμόρφωση της Ιατρικής Νομοθεσίας, καταθέτει δημόσια η ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), του οποίου η άποψη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ΙΣ της χώρας.
Ο ΙΣΑ αναδεικνύει τρία ζητήματα που θεωρεί ότι έχουν κεφαλαιώδη σημασία, εάν πράγματι επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας:
Ζητά την κατάργηση προϋπάρχουσας ρύθμισης, την οποία επικαλείται η Αριστοτέλους με την παρ. 1 του άρ. 27, κάνοντας λόγο για μια αναχρονιστική και βαθιά αντιδημοκρατική ρύθμιση του παρελθόντος. “Η δυνατότητα κάθε Ιατρικού Συλλόγου να επικοινωνεί απευθείας με όλες τις δημόσιες αρχές αποτελεί αυτονόητο δικαίωμά τους σε ένα κράτος δικαίου. Σε κανένα άλλο τομέα της δημόσιας διοίκησης δεν τίθεται φίλτρο ή φίμωτρο σε εκλεγμένους εκπροσώπους εργαζομένων ή επιστημονικών ομάδων” σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο ΙΣΑ ιεραρχεί ως δεύτερη θέμα προτεραιότητας την τήρηση μίας ουσιαστικής αναλογίας, τουλάχιστον στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, ώστε ο ΠΙΣ να είναι πραγματικά εκπρόσωπος των γιατρών. Από αυτή την άποψη, ζητά την τροποποίηση των διατάξεων του άρ. 6 του νομοσχεδίου. “Κάποιοι θέλουν σύλλογοι όπως ο ΙΣ Αθηνών που εκπροσωπεί το 40% του ιατρικού πληθυσμού της χώρας, να εκπροσωπούνται με ποσοστό της τάξης του 8-9% στη Γενική Συνέλευση. Αυτός είναι ο ΠΙΣ που επιθυμούν να έχουν μόνο εκείνοι που θέλουν να χειραγωγούν τις «ομόφωνες» αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης” τονίζει σχετικά.
Η τρίτη και τελευταία “κόκκινη γραμμή” που θέτει ο Σύλλογος αφορά τις διατάξεις του άρ. 4, με την οποία μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα έκδοσης πιστοποιητικών Good Standing στον ΠΙΣ. Όπως υποστηρίζει “δεν συνάδει με την ίδια τη φύση του ΠΙΣ ως δευτεροβαθμίου οργάνου, του οποίου μέλη είναι μόνο οι ΙΣ και όχι οι ιατροί. Αποτελεί άλλο ένα οπισθοδρομικό μέτρο, που κινείται στοχευμένα ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση ελέγχου και απαξίωσης των Ι.Σ.”.
Για τον ΙΣΑ η αποδοχή των προαναφερόμενων προτάσεων είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου ο ΠΙΣ να ανακτήσει το κύρος του, προκειμένου να λειτουργήσει ουσιαστικά ως «κεντρικό συντονιστικό όργανο» που εκπροσωπεί το ιατρικό σώμα. Αντίθετα, τυχόν διατήρησή τους “συνιστά κατ΄ ουσία κατάργηση των Ιατρικών Συλλόγων”.
Επιφυλάσσεται, τέλος, για νέα ανακοίνωση με την οποία θα διατυπώνει τις επιμέρους προτάσεις του.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ