Στα κάγκελα είναι και οι εταιρείες ατμικών προϊόντων για τις διατάξεις ρύθμισης της αγοράς που προωθεί η Αριστοτέλους. Το ενδεχόμενο νομοτεχνικών βελτιώσεων εξετάζει το Υπουργείο.
Ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Υγείας στη σύνταξη και διαβούλευση των άρθρων 96 και 97 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά στα καπνικά και ατμικά προϊόντα, φέρεται να εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό υποστηρίζει ο Σύλλογος Ελληνικής Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ), με τον πρόεδρο του Πάνο Παναγιωτόπουλο να εκτιμά πως το Υπουργείο «υποεκτίμησε την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεώρησε ότι μπορούν να υπεκφύγει των ασφαλιστικών δικλείδων αυθαιρεσίας που έχουν θεσπιστεί».
Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΕΠΑ, η Κομισιόν απέρριψε το αίτημα του Υπουργείου Υγείας για έγκριση επείγουσας διαδικασίας χωρίς δημόσια διαβούλευση, των τεχνικών κανόνων που αφορούν στα υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη και την ατμιστική αγορά γενικότερα. Συνεπώς, η ψήφιση τους θα καταστήσει έωλα ενώπιον δικαστηρίων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει παρά τις ενστάσεις, διαφωνίες και επισημάνσεις του κλάδου το Υπουργείο προχώρησε με τις διατάξεις. «Τίποτα δεν έλαβαν υπόψη, τίποτα δεν τροποποίησαν, τίποτα δε δικαιολόγησαν, τίποτα δεν τεκμηρίωσαν. Ωσάν νομοσχέδιο παραγγελθέν από σκοτεινές δυνάμεις, αγωνιωδώς προσπάθησαν να το μετατρέψουν σε νόμο του Κράτους, καθιστώντας την Ελλάδα μοναδικό πειραματόζωο στον κόσμο με τις απαγορεύσεις και διακυβεύοντας την τύχη 2 χιλιάδων επιχειρήσεων που απασχολούν 10 χιλιάδες εργαζόμενους. Συνεπεία του νόμου, πέραν των 350.000 ατμιστών θα κατέφευγαν, είτε ξανά στα συμβατικά τσιγάρα, είτε στο εξωτερικό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΑ.
Η Επιτροπή, κατά το Σύλλογο, αποφάσισε ότι δε συντρέχουν λόγοι αποφυγής της διαβούλευσης και έτσι ανήρτησε με σημερινή ημερομηνία τα κείμενα των τεχνικών κανόνων των άρθρων 96 και 97 του πολυνομοσχεδίου, με υποχρεωτική 3μηνη δημόσια διαβούλευση καταρχήν. «Όπως αναφέρεται ρητά στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος ψηφίσει το νομοσχέδιο ΠΡΙΝ ολοκληρωθεί η διαβούλευση, ο νόμος είναι «μη αντιτάξιμος ενώπιον δικαστηρίων», άρα άκυρος», υποστηρίζουν οι εταιρείες του χώρου, εκτιμώντας ότι η Αριστοτέλους θα αποσύρει τα άρθρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, όμως, η Αριστοτέλους εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής νομοθετικών βελτιώσεων και όχι απόσυρσης τους, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Βέβαια, το σχέδιο νόμου ψηφίζεται αύριο Τετάρτη από τη Βουλή.
«Θέλουμε μια αγορά ατμιστικών προϊόντων η οποία ευθυγραμμίζεται με τις προδιαγραφές που τίθενται στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί την μελανή εξαίρεση σε μία Εσωτερική Αγορά όπου θα ισχύουν τα ίδια στις 27 χώρες και η Ελλάδα θα έχει κανόνες Βόρειας Κορέας», αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Υποστηρίζει, παράλληλα, πως «είναι αδιάφορο πλέον αν το Υπουργείο Υγείας θα σεβαστεί τη διαδικασία κοινοποίησης στο TRIS Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα ψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο ως έχει. Πλέον, ξέρει πολύ καλά μέσω των νομικών του, ότι όποια ψήφιση πριν τον τερματισμό της περιόδου διαβούλευσης είναι ανίσχυρη ενώπιον των δικαστηρίων». Οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ευρύ διάλογο και υιοθέτηση μίας τεκμηριωμένης πολιτικής μείωσης της βλάβης των καπνιστών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ