Σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση δυσχερειών που προκύπτουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σε επιμέρους θέματα, όπως η οργάνωση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (ΜΨΥ), των καταργημένων ψυχιατρικών νοσοκομείων και τη διακριτή οικονομική τους διαχείριση.
Συγκεκριμένα, 4 είναι τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της περιφέρειας που αποχαρακτηρίζονται και εντάσσονται ως ψυχιατρικοί τομείς στο ΕΣΥ. Ειδικότερα, πρόκειται για τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Χανίων, Τρίπολης, Κέρκυρας και Κατερίνης “Πέτρα Ολύμπου”. Με το σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται θέματα προσωπικούτο οποίο μεταφέρεται, μετά την κατάργηση των νοσοκομείων ως αυτοτελή ΝΠΔΔ, στην αντίστοιχη θέση του ψυχιατρικού τμήματος του κάθε νοσοκομείου του ΕΣΥ.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποδεικνύεται το Παιδιατρικό Νευροψυχιατρικό Νοσοκομείο Ραφήνας, του οποίου το προσωπικό μεταφέρεται για τη στελέχωση του ΚΥ Ραφήνας – Πικερμίου, το οποίο ανήκει διοικητικά στο Σισμανόγλειο. Όσοι εργαζόμενοι απομείνουν μετά την κάλυψη των θέσεων στο ΚΥ μεταφέρονται μαζί με τις οργανικές θέσεις σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας του ή μονάδες κοινωνικής φροντίδας.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, επειδή κατά την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων ως ΝΠΔΔ υπήρχε ο κίνδυνος διάχυσης του προσωπικού τους σε άλλους τομείς και μονάδες του νοσοκομείου υποδοχής και όχι στις αποκεντρωμένες μονάδες ψυχικής υγείας, με τη ρύθμιση διασφαλίζεται η οργάνωση και λειτουργία των αποκεντρωμένων και λοιπών ΜΨΥ, καθώς και το πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, με το σχέδιο νόμου προβλέται η ένταξη τους στον οικείο τομέα ψυχικής υγείας και ο έλεγχος τους από την αρμόδια τομεακή επιτροπή.
Τομεακές Επιτροπές
Στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης το Υπουργείο Υγείας προσβλέπει στην τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχική υγείας, με πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Στόχος είναι η ανάπτυξη και λειτουργική οργάνωση ενός ολοκληρωμένου κοινοτικού συστήματος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, απαραίτητη για τον περιορισμό της ροής ασθενών προς τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Κομβικό ρόλο στην επιτυχία της λειτουργικής διασύνδεσης των ΜΨΥ σε έναν ενιαίο δίκτυο θα διαδραματίσουν οι Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ) και οι Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΤΕΨΥΠΕ). Ωστόσο, η ατροφία του θεσμού των εν λόγω επιτροπών , λόγω, μεταξύ άλλων, της περιορισμένης διοικητικής υποστήριξης και τη μη πρόβλεψη συγκεκριμένων πόρων, οδήγησε στην αναγνώριση της ανάγκης για συμμετοχή στις επιτροπές συγγενών ασθενών και των ίδιων των πασχόντων, εθελοντικά.
Βέβαια, όπως αναφέρεται και στην ίδια την αιτιολογική έκθεση, η αδράνεια της λειτουργίας των τομεακών επιτροπών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο φαινόμενο των συνεχών παραιτήσεων ορισμένων εκ των μελών τους, απαξιώνοντας σταδιακά το ρόλο τους. Το ζητούμενο πλέον είναι να ρυθμιστούν ζητήματα ωραρίου, σύνθεσης , καθώς και πόρων χρηματοδότησης των επιτροπών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ