Skip to content

Νοροϊός, ο πιθανότερος υπαίτιος για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζιά

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Η έξαρση γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκε στην Τζιά τις τελευταίες ημέρες αποδίδεται στον νοροϊό, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 250 περιστατικά από τις 12 Αυγούστου.

Η πιο πιθανή αιτία εκτιμάται ότι είναι ο νοροϊός, όπως ανέφερε ο καθηγητής στο ΕΡΤNews . Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

 Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νησί

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η έξαρση κορυφώθηκε με περίπου 30 νέα κρούσματα την ημέρα. Στην περιοχή έχει ήδη μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση, ώστε να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες μετάδοσης.

Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός και γιατί είναι ανθεκτικός

Ο νοροϊός αποτελεί τη συχνότερη αιτία γαστρεντερίτιδας το καλοκαίρι. Μεταδίδεται εύκολα, καθώς είναι ανθεκτικός σε πολλά κοινά αντισηπτικά και δεν εξουδετερώνεται με απλά μαντηλάκια καθαρισμού. Γι’ αυτό μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες επιδημίες, όχι μόνο σε νησιά αλλά και σε ολόκληρες πόλεις.

Μέτρα πρόληψης: Η σημασία του καλού πλυσίματος χεριών

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η σχολαστική υγιεινή των χεριών. Πλύσιμο χεριών με σαπούνι πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Απομόνωση όσων εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς ακόμη και χαμηλό ιικό φορτίο αρκεί για μετάδοση. Συνιστάται η χρήση εμφιαλωμένου νερού μέχρι να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από τις αρχές.

Γιατί δεν θεωρείται ανησυχητική η έξαρση

Παρότι τα κρούσματα προκάλεσαν ανησυχία στους επισκέπτες, ο ειδικός διευκρίνισε ότι τέτοιες ιογενείς λοιμώξεις εμφανίζονται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω συγχρωτισμού και δεν συνδέονται απαραίτητα με κατανάλωση τροφής ή νερού. «Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας διακόψει τις διακοπές, αρκεί να τηρούμε απλά μέτρα πρόληψης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει για το νερό και την πιθανότητα τροφικής μετάδοσης

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει μόλυνση σε τόσο μεγάλη κλίμακα μέσω πόσιμου νερού. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού για λίγες ημέρες αποτελεί μια ασφαλή πρακτική. Αναφορικά με πιθανή τροφική μετάδοση, εξήγησε ότι θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν κάποιος χειριστής τροφίμων ήταν μολυσμένος, ωστόσο αυτό θα επηρέαζε περιορισμένα άτομα και όχι ολόκληρο το νησί.

πηγη : ertnews.gr

ΓαστρεντερίτιδαΜαγιορκίνηςΝοροϊόςΤζιά

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες διοικήσεις νοσοκομείων σε 3η και 4η ΥΠΕ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top