Τα 25 έτη φτάνει ο μέσος όρος υπηρεσίας του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, με το μεγαλύτερο σε ηλικία κυρίως προσωπικό να αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικά προβλήματα υγείας, αφού το «πάγωμα» στις προσλήψεις των τελευταίων ετών εντατικοποίησε τη δουλειά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τραυματιοφορείς 60-65 ετών – άνδρες και γυναίκες – με πιστοποιητικά αναπηρίας άνω του 67%, κουβαλάνε καρότσια και φορεία. Ταυτόχρονα, στέρησε στις Διευθύνσεις Νοσηλευτικής Υπηρεσίας τη δυνατότητα να απαλλάξουν το ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό από βαριές νοσηλευτικές εργασίες ή βαριές βοηθητικές εργασίες κι από τα κυκλικά ωράρια (απόγευμα – νύκτα).
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το 15% (4.500) των υπαλλήλων Νοσηλευτικής Υπηρεσίας διαθέτει πιστοποιητικά Υγειονομικών Επιτροπών με προβλήματα υγείας που δεν λαμβάνονται υπόψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας τους, όπως και την πιθανότητα λάθους.
«1 Νοσηλευτής για 40 Ασθενείς στη βάρδια σε κάθε κλινική τρέχει πανικόβλητος από ασθενή σε ασθενή. Πού να προλάβει να πάρει μέτρα αντισηψίας; Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν γάντια, σαπούνια, απολυμαντικά υγρά, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού προσωπικού με αποτέλεσμα να μην γίνεται επαρκής καθαριότητα στα κομοδίνα, τα κρεβάτια των Ασθενών» αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Γιαννάκος
Από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ προκύπτει ότι σήμερα εκκρεμούν 5.000 αιτήματα υπαλλήλων Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, με διαπιστωμένα προβλήματα υγείας ή οικογενειακά προβλήματα, για απαλλαγή από τις βάρδιες και οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται. Παράλληλα, 4.500 νοσηλευτές διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας και δικαιούνται αναπηρικής σύνταξης, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν βάρδιες δίχως σταματημό. Μάλιστα, πολλοί εξ’ αυτών λείπουν σε μακροχρόνιες άδειες ασθένειας.
«Νοσηλευτές με 80% αναπηρία ή 30 χρόνια προϋπηρεσίας και προβλήματα υγείας δεν απαλλάσσονται από το κυκλικό ωράριο λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Νοσηλευτικό προσωπικό με οικογενειακά προβλήματα (σύζυγο ή παιδιά με αναπηρία άνω του 67%) κάνει τουλάχιστον 10 νύκτες το μήνα, επειδή δεν βγαίνει το πρόγραμμα υπηρεσίας, ενώ σε άλλη περίπτωση νοσηλευτικό προσωπικό μονογονεϊκές οικογένειες δουλεύουν αρκετές νύκτες αν και δεν έχουν κάποιον να φροντίσει το παιδί τους. Αρκετοί υπάλληλοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, λόγω οικογενειακών προβλημάτων απηλλάγησαν από τις βάρδιες με απόφαση της Διοίκησης και λόγω έλλειψης προσωπικού επιστρέφουν στο κυκλικό ωράριο» τονίζει ο κος Γιαννάκος.
Αξίζει να συγκρατήσει κανείς, επίσης, ότι στους υπαλλήλους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας οφείλονται 800.000 ρεπό και άδειες (κανονικές, ειδικές περασμένων ετών κ.ά.). Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι εγκεκριμένες αναρρωτικές άδειες είναι τουλάχιστον 200.000 ημέρες κατ’ έτος. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα ακόλουθα νοσοκομεία, είναι χαρακτηριστική:
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο μόνος λόγος που δεν χορηγούνται εντός ενός έτους τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες στο προσωπικό Νοσηλευτικών Υπηρεσιών είναι για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ. «Εάν το κάνουν θα μειωθεί κατά 5.000 για ένα ολόκληρο χρόνο. Πολύ περισσότεροι από το σύνολο των προσλήψεων που έκανε η κυβέρνηση με συμβάσεις ενός έτους (επικουρικό, stage)» επισημαίνει.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το στοιχείο ότι 7.000 υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Την ίδια στιγμή, 1.000 υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας απουσιάζουν σε άδειας μητρότητας (τοκετού – λοχείας) ή ανατροφής παιδιού (πατέρες – μητέρες) και 1.500 ενώ εμφανίζονται ως υπηρετούντες στα Νοσοκομεία είναι αποσπασμένοι σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, σε γραφεία βουλευτών και ΥΠΕ – πάντα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
Κατά συνέπεια, τα επαγγελματικά δικαιώματα του εναπομείναντος προσωπικού παραβιάζονται διαρκώς. «Νοσηλευτές κάνουν γενικές εφημερίες, τίθενται υπεύθυνοι για την λειτουργία ολόκληρου του Νοσοκομείου απόγευμα και νύκτα με μηδέν αμοιβή. Εργάζονται κυκλικά ωράρια, νύκτα, αργίες, βάρδιες και η αμοιβή τους είναι 100 ευρώ ο μήνας, καθότι τα νυκτερινά και οι αργίες έχουν υποστεί περικοπές κατά 50% στα χρόνια των Μνημονίων» τονίζει ο κος Γιαννάκος. Όπως λέει, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 900 ευρώ και του ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού είναι 650 ευρώ.
Στηλιτεύει, παράλληλα, την περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (150 ευρώ το μήνα) εντός του έτους 2017, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, καθώς και την κωλυσιεργία της Αριστοτέλους για την έκδοση απόφασης χορήγησης της ειδικής άδειας 10 ημερών κατ’ έτος, στο νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στις ειδικές μονάδες νοσηλείας.
«Το Νοσηλευτικό Προσωπικό δεν είναι ενταγμένο στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα παρότι το επάγγελμα είναι χαρακτηρισμένο ως ΒΑΕ. Πώς είναι δυνατόν να αντέχει να εργάζεται 67 ετών με σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα υγείας που απεκόμισε από την εργασία και να προσφέρει ασφαλείς υπηρεσίες;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Παράπλευρη απώλεια αποτελεί, τέλος, η αδυναμία ανέλιξης άριστων επαγγελματιών υγείας, αν και διαθέτουν τα ουσιαστικά προσόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 15.000 υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας διαθέτουν μεταπτυχιακό ή σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ