«Λάδι στη φωτιά» της κόντρας των γιατρών με άλλους επαγγελματίες υγείας, ρίχνει η κυβερνητική πρόταση για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Αφορμή διάταξη του προσχεδίου νόμου, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα συνταγογράφησης για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (Pap test) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, αποκτούν και οι επαγγελματίες υγείας ΤΕ Μαιευτικής.
Το «γάντι» της αντιπαράθεσης με το ιατρικό σώμα «σηκώνει» η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), η οποία κάνει λόγο για συντεχνίες που αντιδρούν στην προαναφερόμενη ρύθμιση.
Όπως υποστηρίζει, τα επιχειρήματά τους «δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις», υποτιμώντας και προσβάλλοντας το επαγγελματικό κύρος των νοσηλευτών αφενός κι αφετέρου επιχειρώντας να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες αναφορικά με τη ανάθεση ανάλογων επαγγελματικών αρμοδιοτήτων.
«Στις χώρες του εξωτερικού, ο νοσηλευτής/τρια έχει αρμοδιότητες συνταγογράφησης φαρμάκων χρονίων παθήσεων και παρακολούθησης ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο» αναφέρει επιπρόσθετα η Ομοσπονδία, τονίζοντας πως «είναι μάταιο στη χώρα μας η παροχή υπηρεσιών υγείας να “επιβάλλεται” ως αρμοδιότητα ή κεκτημένο μόνο της ιατρικής κοινότητας».
Επικροτεί, τέλος, την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, στο πλαίσιο της οποίας η Ομάδα Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί) θα αναλαμβάνει την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας στις Τοπικές Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας, με κριτήρια τις ανάγκες και τον αριθμό των ληπτών υπηρεσιών υγείας. «Ανάλογα συστήματα ΠΦΥ λειτουργούν και στο εξωτερικό» αναφέρει καταλήγοντας.
Παρόμοια άποψη εκφέρει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή τις αντιδράσεις του ιατρικού σώματος επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
«Η ενσωμάτωση των Φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικής δαπάνης για την Πολιτεία και συντελεί στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των άλλων δομών περίθαλψης με προφανή τα θετικά αποτελέσματα» αναφέρει σχετικά, επισημαίνοντας ότι ήδη το 90% των αντιγριπικών εμβολιασμών γίνονται στα φαρμακεία.
Άλλωστε, για τον Σύλλογο το ευρωπαϊκό φαρμακείο αποτελεί τον πιο προσβάσιμο χώρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
«46 εκατ. άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η στροφή των συστημάτων υγείας σε ασθενοκεντρικά, απορρίπτοντας την φιλοσοφία των περικοπών των δαπανών, καθιστούν το νέο ρόλο των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Υγεία, απαραίτητο» υπογραμμίζει και ζητά εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους ο ρόλος του φαρμακοποιού στο σύστημα υγείας θα πρέπει να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ