Την παρέμβαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» ζητά σε επιστολή της η ΕΣΑμεΑ για τις συνθήκες νοσηλείας παιδιού με σοβαρή αναπηρία. Η μητέρα του παιδιού προσέφυγε στην υπηρεσία της ΕΣΑμεΑ «Διεκδικούμε Μαζί» ζητώντας καλύτερες υπηρεσίες νοσηλείας.
Η μητέρα του 7χρόνου Σ.Π. καταγγέλλει ότι το παιδί της εδώ και δυο ημέρες νοσηλεύεται σε χώρο για μωρό. Το παιδί μεταφέρθηκε από τον θάλαμο που βρισκόταν λόγω εφημερίας. «Στην ουσία δεν είναι δωμάτιο αλλά τροποποιημένος πολύ μικρός χώρος, όπου δεν χωρά το αμαξίδιο που χρησιμοποιεί η μητέρα για το παιδί ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπεται χώρος υγιεινής» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ. Όπως περιγράφεται η μητέρα ρώτησε την εφημερεύουσα γιατρό εάν στο χώρο θα μπορούσε να νοσηλευθεί παιδί χωρίς αναπηρία με την γιατρό για να λάβει απάντηση ότι δεν θα γινόταν εάν ήταν παιδί χωρίς αναπηρία…
Άξιο λόγου είναι ότι ο 7χρονος έχει βαριά αναπηρία και συγκεκριμένα εγκεφαλική παράλυση με συνοδό σπαστική τετραπληγία, βαριά νοητική υστέρηση και επιληψία με συνολικό ποσοστό αναπηρίας 99%. Στο παιδιατρικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε από την Κέρκυρα για να υποβληθεί σε εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις και θεραπεία στον οισοφάγο. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί νοσηλεία για ακόμα δύο εβδομάδες.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τη διοίκηση του Νοσοκομείου τη διερεύνηση και την επίλυση του εν λόγω ζητήματος. Η συνομοσπονδία επικαλείται το Σύνταγμα της χώρα μας αλλά και τη Διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και συγκεκριμένα:
- Σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 21 του Συντάγματος, η οικογένεια και η υγεία των ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων τίθεται υπό την προστασία του Κράτους.
- Σύμφωνα με το άρθρο 24 της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού που η χώρα μας επικύρωσε με τον Ν.2101/1992, αναφέρεται ότι: «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατόν επίπεδο υγείας και να επωφελείται από τις υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας και αποκατάστασης αναπήρων. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επιδιώκουν να διασφαλίσουν το ότι κανένα παιδί δεν θα στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές.».
- Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012, το οποίο αφορά στα «Παιδιά με αναπηρίες»: «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη απόλαυση, από τα παιδιά με αναπηρίες, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, σε ίση βάση με τα υπόλοιπα παιδιά.».
- Σύμφωνα με το άρθρο 25 της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, το οποίο αφορά στην «Υγεία», «τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα απόλαυσης του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας των ατόμων με αναπηρίες (…) και παρέχουν εκείνες τις υπηρεσίες υγείας που είναι αναγκαίες για τα άτομα με αναπηρίες, συγκεκριμένα λόγω των αναπηριών τους (…) και όσο το δυνατόν πιο κοντά στις κοινότητες (…)».
- Σύμφωνα με το ΚΕΦ. Β’ του Ν. 4488/2017 που περιλαμβάνει τις «Κατευθυντήριες Διατάξεις Υλοποίησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», και συγκεκριμένα την παρ. 1 του άρθρου 61 (Γενικές Υποχρεώσεις) ορίζεται ότι: «Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους, β) να τηρεί τις αρχές καθολικού σχεδιασμού σε κάθε τομέα της αρμοδιότητάς του ή της δραστηριοποίησής του, προκειμένου να διασφαλίζει για τα ΑμεΑ την προσβασιμότητα των υποδομών, των υπηρεσιών ή των αγαθών που προσφέρει, γ) να παρέχει, όπου απαιτείται σε συγκεκριμένη περίπτωση, εύλογες προσαρμογές υπό τη μορφή εξατομικευμένων και κατάλληλων τροποποιήσεων, ρυθμίσεων και ενδεδειγμένων μέτρων, χωρίς την επιβολή δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, δ) να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ, ε) να προάγει με θετικά μέτρα την ισότιμη συμμετοχή και άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στον τομέα αρμοδιότητας ή δραστηριότητάς του».
- Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 63 του Ν. 4488/2017, «Καθολικός σχεδιασμός διοικητικών προϊόντων, περιβαλλόντων και υπηρεσιών, εύλογες προσαρμογές», αναφέρεται ότι: «Τα διοικητικά όργανα και οι αρχές υποχρεούνται να λαμβάνουν ενδεδειγμένα μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός ή περισσότερων ΑμεΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Στις ως άνω εύλογες προσαρμογές, οι οποίες παρέχονται υπό την προϋπόθεση της μη επιβολής δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, περιλαμβάνονται (…) εξατομικευμένη προσαρμογή διαδικασιών ή πρακτικών, (…)».
Comments (0)