Αυξημένη θνητότητα διαπιστώνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς οι ασθενείς καθυστερούν να αναζητήσουν νοσοκομειακή φροντίδα και καταλήγουν πριν διασωληνωθούν. Η κατάσταση έχει αγγίξει το κόκκινο, σκασφαλώνοντας στα περσινά επίπεδα πίεσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτη Τουχτίδη.
Ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί είναι οι διασωληνωμένοι που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ στις νοσοκομειακές μονάδες της συμπρωτεύουσας, όπως υποστήριξε ο κ. Τουχτίδης, σχολιάζοντας ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς εξυπηρετούνται με φορητούς αναπνευστήρες. Σε αυτή την απαπνευστική λοίμωξη οι φορητοί αναπνευστήρες δεν είναι κάτι αξιόπιστο ως προς τον όγκο που δίνουν στον εισπνεόμενο αέρα και στην περιεκτικότητα σε οξυγόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρος των εργαζομένων. Ο ίδιος σχολίασε ότι τα στοιχεία αυτά δεν τιμούν το ΕΣΥ. «Αυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου έχουμε 41 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ένας σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου. Ο συγκεκριμένος ασθενής είναι σε αναμονή για να βρεθεί κλίνη στη μονάδα.
Την αυξημένη θνητότητα απέδωσε ο κ. Τουχτίδης στην καθυστερημένη μετάβαση στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς έχουν μικρότερο μέσο όρο ηλικίας, να έχει η υγεία τους κακή έκβαση η υγεία τους. «Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα, ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δηλώνει χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ότι στο τέταρτο πανδημικό κύμα η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι και μόνο το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι στο Παπαγεωργίου, σύμφωνα με τον κ. Τουχτίδη.
Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια ασφαλής αναλογία προσωπικού και ασθενών σε μια ΜΕΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εργαζομένων σχολιάζοντας ότι υπάρχουν 3-4 νοσηλευτές για 30-40 αρρώστους, ενώ η ΜΕΘ πρέπει να έχει 3-4 νοσηλευτές ανά κλίνη σε 24ωρη βάρδια. Για χρόνια υποστελέχωση έκανε λόγο ο κ.Τουχτίδης, υποστηρίζοντας ότι έλειπαν και πριν την πανδημία 250 εργαζομένοι, ενώ τώρα είναι σε αναστολή 168 άτομα. Ο ίδιος ζήτησε την επιστροφή τους μετά τον εμβολιασμό τους μέσω της πειθούς, εξηγώντας ότι είναι δύσκολο να γυρίσουν στο ΕΣΥ 7.000 άτομα με καθημερινά τεστ καθώς θα απασχολούν τμήματα και αντιδραστήρια καθώς και θα δαπανόνται αναλώσιμα.
Ιδιώτες γιατροί έρχονται να ενισχύσουν το ΕΣΥ επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας την σημασία της εμπειρίας και των ειδικοτήτων των γιατρών. Ήδη νέα κλινική Covid στο νοσοκομείο «Άγιο Παύλος», ενδυναμώθηκε από τον ιδιωτικό τομέα. Πίεση βιώνουν εντατικολόγοι της χώρας σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία τα οποία νοσηλεύουν non Covid περιστατικά από τον δημόσιο τομέα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ