Ο τρόπος με τον οποίο έρχεται στον κόσμο ένα μωρό – με φυσικό τοκετό ή καισαρική – φαίνεται ότι σοβαρές επιπτώσεις στο μικροβίωμά του. Δηλαδή, στα μικρόβια, που φυσιολογικά φέρει στο εντερικό του σύστημα. Οι επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν ασαφείς.
Αυτό έδειξε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε χθες στο περιοδικό Nature, προσφέροντας τα ισχυρότερα μέχρι σήμερα αποδεικτικά στοιχεία για το θέμα. Η μελέτη έδειξε ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική στερούνται βασικά βακτήρια του εντέρου, τα οποία βρίσκονται σε υγιή παιδιά και ενήλικες.
Μάλιστα, όχι μόνο λείπουν μικρόβια, αλλά στη θέση τους υπάρχουν επιβλαβή μικρόβια που είναι κοινά στα νοσοκομεία! Η μελέτη, η οποία ανέλυσε σχεδόν 600 γεννήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν εξέτασε αν αυτές οι μικροβιακές διαφορές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία αργότερα στη ζωή.
Ωστόσο, η παρουσία βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες προκαλεί ανησυχίες, αναφέρει ο Trevor Lawley, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger,ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης. «Τα επίπεδα αποικισμού από παθογόνα μικρόβια σε αυτά τα παιδιά είναι σοκαριστικά. Όταν είδα τα δεδομένα για πρώτη φορά, δεν μπορούσα να το πιστέψω».
Παλαιότερη έρευνα είχε υπονοήσει ότι τα μωρά από καισαρική δεν καταφέρνουν τα αποκτήσουν μερικά από τα μικρόβια, που φέρουν φυσιολογικά οι μητέρες τους, σε σχέση με μωρά, που προήλθαν από φυσικό τοκετό. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε μερικούς γιατρούς και γονείς να χρησιμοποιήσουν καισαρική τομή με κολπικά υγρά, σε μία προσπάθεια να καλύψουν το κενό. Όμως, η πρακτική αυτή είναι αμφιλεγόμενη και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της δεν είναι αποδεδειγμένα.
Η μελέτη του Lawley αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας, που ονομάζεται Baby Biome Study, η οποία στοχεύει να ακολουθήσει χιλιάδες νεογέννητα στην παιδική ηλικία. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος και παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους.
Πάντως και ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι ευθύνεται η καισαρική αυτή καθαυτή. Οι μητέρες που γεννούν με καισαρική λαμβάνουν αντιβιοτικά και γενικά τα μωρά τους τείνουν να περνούν περισσότερο στο νοσοκομείο και να λαμβάνουν μητρικό γάλα γεμάτο με μικρόβια αργότερα από τα βρέφη, που γεννιούνται με φυσικό τοκετό.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ