Αίτημα προβάλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών για την άμεση συμπερίληψη των εργοθεραπευτών των Δημόσιων δομών Υγείας στους δικαιούχους επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και για την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Οι εργοθεραπευτές αγωνίστηκαν στη πρώτη γραμμή της μάχης κατά της COVID-19 στις Μ.Ε.Θ. και σε χώρους όπου νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19, στο πλευρό του υγεινομικού προσωπικού που λαμβάνει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ανήκει στα Β.Α.Ε., όπως επισημαίνει ο σύλλογος.
Σχετικό υπόμνημα απέστειλε ο σύλλογος στους συναρμόδιους υπουργούς, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ και κοινοποίησε προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Το ζήτημα ανακινεί ο σύλλογος με αφορμή την επικείμενη επαναλειτουργία της Επιτροπής Κρίσεων Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτσης απαντώντας στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου.
Σημειώνεται ότι ο γ.γ. της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε εκ νέου στη βουλή την πρόταση του κόμματός του να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της υγιεινής κρίσης από την πανδημία του κοροναϊού.
Ειδικότερα, στο υπόμνημα του Π.Σ.Ε. αναλύεται με στοιχεία το αίτημα, με βάση την υπάρχουσα νομολογία που αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες απασχόλησης του προσωπικού. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία προβλέπει τους εργαζόμενους σε χώρους όπως αυτοί των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Πρόκειται για προσωπικό, το οποίο καθημερινά εκτίθεται σε περιβάλλον με πλήθος ασθενών, σε φάρμακα κάθε τύπου, καθώς και σε ιογενείς εν γένει παράγοντες.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους των υπαλλήλων του κλάδου των εργοθεραπευτών, καθώς και οι συνθήκες της καθημερινής απασχόλησής τους, προσομοιάζουν πλήρως με τις αντίστοιχες συνθήκες απασχόλησης του προσωπικού των κλάδων της Κατηγορίας Α΄ (σύμφωνα με την αντίστοιχη ΚΥΑ οικ.2/16519/0022 – ΦΕΚ Β΄465/24-02-2012).
Όπως προβλέπεται στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων εργοθεραπευτών (Π.Δ. 83/1989 – ΦΕΚ Α΄ 37/07-02-1989), προσφέρουν υπηρεσίες είτε ως μέλη της ομάδας αποκατάστασης, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε συνεργασία με τον αντίστοιχο γιατρό, σε άτομα των οποίων η ζωή έχει διαταραχθεί από σωματικό τραυματισμό, προβλήματα ανάπτυξης, γηρατειά, κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα.
Διαμαρτυρία για διάκριση
«Ο αποκλεισμός των εργοθεραπευτών από την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είναι τουλάχιστον άδικος και αδικαιολόγητος, δοθέντος μάλιστα ότι οι εργοθεραπευτές, ως επαγγελματίες του κλάδου της υγείας, απασχολούνται κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με το προσωπικό των Δημόσιων δομών Υγείας που ήδη λαμβάνει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής απασχόλησης (γιατροί, νοσηλευτές, παρασκευαστές και προσωπικό καθαριότητας) και μάλιστα στην πλέον αυξημένη εκδοχή του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύλλογος.
Επί του θέματος, ο σύλλογος κάνει λόγο για αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, «η οποία παραβιάζει ευθέως την συνταγματική αρχή της ισότητας και την εξ αυτής απορρέουσα αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων».
Στο υπόμνημά αναφέρονται πρόσφατες αποφάσεις Ελληνικών δικαστηρίων στα οποία προσέφυγαν εργοθεραπευτές του Δημόσιου τομέα για το θέμα αυτό και δικαιώθηκαν και μάλιστα και σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ