Καινοτόμος επέμβαση αντιμετώπισης ελεφαντίασης διεξήχθη σε γυναίκα στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης. Την επέμβαση πραγματοποίησε στο ειδικό τμήμα Λεμφοιδήματος της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Πρόκειται για 26χρονη από την Κάλυμνο με ιστορικό ελεφαντίασης, η οποία σε ηλικία 6 ετών διαγνώσθηκε με νευροϊνωμάτωση τύπου 1, σύμφωνα με τους γιατρούς της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου, όπως μεταδίδει το salonikinews.gr. Η ελεφαντίαση είναι μια σοβαρή νόσο, η οποία προκάλεσε την ανάπτυξη μεγάλων όγκων των νεύρων μέσα στην πύελο, στον γλουτό και στον αριστερό μηρό. Όμως η ασθενής εμφάνισε παραμορφώσεις στο σκελετό της και χρειάστηκαν ορθοπαιδικές επεμβάσεις για τη διόρθωση της ανισοσκελίας.
Στη συνέχεια, όταν η ασθενής ήταν 15 ετών, το σώμα της παραμορφώθηκε λόγω λεμφοιδήματος στο αριστερό κάτω άκρο, που σταδιακά εξελίχθηκε σε ελεφαντίαση. Σε αυτή τη συνθήκη ότι οι γιατροί έκριναν ότι η νευροϊνωμάτωση είναι ανεγχείρητη, οπότε προχώρησαν στη χορήγηση ειδικών ογκοστατικών φαρμάκων. Οι γιατροί κατάφεραν την εξάπλωση του όγκου, όμως η ελεφαντίαση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η ασθενής δεν μπορούσε να περπατήσει ή να κινηθεί ελεύθερα. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου και είχε διάρκεια έξι ώρες.
Σημειώνεται ότι η ελεφαντίαση εκδηλώνεται ως τελευταίο στάδιο του λεμφοιδήματος, μιας διαταραχής της λειτουργίας του λεμφαγγειακού συστήματος. Πρόκειται για νόσο που σχετίζεται με χρόνιο οίδημα και πάχυνση του δέρματος που οδηγεί στην παραμόρφωση των προσβεβλημένων περιοχών, συνήθως των κάτω άκρων.
Μετά την επέμβαση η 26χρονη, οι γιατροί παρακολουθούν την πορεία στο νοσοκομείο και προσδοκούν ότι θα βελτιωθεί η κατάστασή της. Μεταφέροντας την εμπειρία η ασθενής εξήγησε ότι είχε ταλαιπωρηθεί γιατι δεν μπορούσε να φορέσει ούτε παπούτσι. Χωρίς να έχει ανταπόκριση στις θεραπείες και με χαμηλή αυτοπεποίθηση, η ασθενής αποτάθηκε στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου για να αντιμετωπίσει τα λεμφοιδήματα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Δημήτρης Διονυσίου εξήγησε ότι η επέμβαση, δερμολιπεκτομή και μικροχειρουργική αποκατάσταση του λεμφικού συστήματος με λεμφοφλεβικές αναστομώσεις. Στόχος της επέμβασης είναι να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής, του ασθενούς που έχει ταλαιπωρηθεί Το ειδικό τμήμα Λεμφοιδήματος της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, υπό την εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ, Δημήτρη Διονυσίου, και τη διεύθυνση της καθηγήτριας Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ, Ευτέρπης Δεμίρη, ήταν η μόνη κλινική στην Ελλάδα που ανέλαβε την αντιμετώπιση της ασθενούς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ