Απαλλαγή από την ταλαιπωρία έχει προσφέρει σε περισσότερους από 1.230 ασθενείς το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Το τμήμα στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό που εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους ανακούφισης, ενώ υιοθετεί, εάν κριθεί απαραίτητο, ολιστική προσέγγιση με την συνδρομή και άλλων ειδικοτήτων.
Στα τρία χρόνια λειτουργίας του το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες θεραπείες και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Η λειτουργία του βασίζεται σε σύγχρονα διεθνή πρότυπα, τα οποία προτάσσουν τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής τόσο των ασθενών διαφορετικών ηλικιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν οξύ ή χρόνιο πόνο, όσο και των ανθρώπων που τους φροντίζουν. Σημειώνεται ότι ο χρόνιος πόνο έχει συνέπειες στην κοινωνική ζωή, στην εργασιακή τους παραγωγικότητα κ.ά., ενώ σε επίπεδο ψυχικής υγείας πιθανότατα να προκληθεί κατάθλιψη.
Ακολουθώντας τις επιταγές της Παρηγορικής Φροντίδας, ακολουθείται σφαιρική προσέγγιση για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και από άλλα συνοδά συμπτώματα. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα που αυτά οφείλονται είτε στη νόσο είτε στη θεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπισή της, καθώς και από το άγχος που προκαλεί ένα χρόνιο ή από ένα απειλητικό για τη ζωή νόσημα.
Αναφερόμενος στις σύγχρονες εφαρμοζόμενες μεθόδους οι οποίες δίνουν έμφαση τόσο στη σωματική όσο στην ψυχολογική ευεξία των ασθενών ο διευθυντής ΕΣΥ Αναισθησιολογίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής, Γιάννης Χρονάκης εξηγεί ότι «εδώ στο Ιατρείο Πόνου εφαρμόζονται δυο τύποι νευρόλυσης με παλμικές ραδιοσυχνότητες, οι οποίοι ανακουφίζουν την πάσχουσα περιοχή από το οξειδωτικό στρες. Στόχος του Ιατρείου Πόνου είναι η ανακούφιση του πόνου, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η επαναφορά τους στις καθημερινές δραστηριότητές του».
Ανάμεσα στις σύγχρονες μεθόδους περιλαμβάνεται και η χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία «έχει αποδειχθεί ευεργετική για ανακούφιση από τον πόνο και την αντιμετώπιση βασανιστικών συμπτωμάτων σοβαρών παθήσεων ή θεραπειών» σημειώνει ο γιατρός. Σύμφωνα με καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος ΠΑΡΗΣΥΑ, Ιωάννα Σιαφάκα, «η φαρμακευτική κάνναβη συντελεί στη διαχείριση δύσκολων περιστατικών με μηχανισμό νευροπάθειας και μπορεί επίσης να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο».
Με την σειρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου Ελένη Μόκα υπογραμμίζει τη σημασία ακόμα και της πιο απλής παρέμβασης για την ανακούφιση των ασθενών, συμβάλλοντας στην επιστροφή τους σε μια δραστήρια και ποιοτική ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την ικανοποίηση αναγκών των ασθενών είναι δυνατή η συνδρομή επιπλέον ειδικού. Στο Κέντρο σε αυτή την περίπτωση συμμετέχουν νευρολόγοι, ορθοπεδικοί ογκολόγοι, ρευματολόγοι, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγοι.
Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ του ΚΡΗΤΗ TV :
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ