«Ακριβά» φαίνεται πως θα πληρώσει το δίκαιο αίτημά του για άνοιγμα του νοσοκομείου Σαντορίνης, ο θηραϊκός λαός. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στο νησί ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, η κυβέρνηση σχεδιάζει μεν να ανοίξει άμεσα το νοσηλευτικό ίδρυμα στο Ημεροβίγλι, αλλά δίχως να εγγυάται την πλήρη χρηματοδότησή του.
Ο Γενικός, ο οποίος αρχικά συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Θήρας, πατέρα Νικόλαο Σιγάλα, ξεκαθάρισε πως η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης, με δημόσιο χαρακτήρα, αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Το Γ. Μπασκόζο συνόδευε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), Μιχάλης Ρούσσος. Όπως προέκυψε ωστόσο από τη συνάντηση που είχε ευθύς αμέσως ο Γ. Μπασκόζος με το δήμαρχο Θήρας, Νικόλαο Ζώργο, το εγχείρημα απαιτεί την οικονομική συνεισφορά της δημοτικής αρχής. Ειδικότερα, ο Δήμος αναλαμβάνει να καταβάλλει πρόσθετη χρηματοδότηση, πέρα από την κρατικά εγγυημένη για το νοσοκομείο.
Το πώς μένει να διευκρινιστεί, αφού δεν ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Όποιο σενάριο κι αν υιοθετηθεί, πάντως, μιλάμε για ένα νοσοκομείο η λειτουργία του οποίου θα εξαρτάται εν μέρει από τα οικονομικά του Δήμου, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο…
Σύμφωνα με το Γενικό, η κυβέρνηση θα εισάγει με ταχύτατες διαδικασίες την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για την άμεση έναρξη λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος, με τη συνεργασία της ΑΕΜΥ.
Το «αμαρτωλό» παρελθόν
Η λειτουργία του νοσοκομείου στο Ημεροβίγλι παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2010.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δήλωναν αδυναμία να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του, επικαλούμενες τη συρρίκνωση των νοσοκομειακών προϋπολογισμών και το «πάγωμα» των προσλήψεων, ενώ είχε ακουστεί και η λύση του ιατρικού τουρισμού από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Το 2013, ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θέτει το εξής δίλημμα στο θηραϊκό λαό: Ή ο Δήμος αναλαμβάνει το κόστος λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος (ύψους 6 εκατ. ευρώ ετησίως) ή το δίνω για εκμετάλλευση μέσω ΣΔΙΤ (ιατρικός τουρισμός, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) ή αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ (προκειμένου το Δημόσιο να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε για τη δημιουργία του). Το θέμα «σκόνταψε» αφενός στις αντιδράσεις των κατοίκων, αφετέρου σε γραφειοκρατικά θέματα κι έκτοτε δεν υπήρξε εξέλιξη.
Για την ιστορία, θα πρέπει να πούμε ότι τo Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης θεμελιώθηκε επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Όπως και άλλα νοσοκομεία που ανεγέρθηκαν το διάστημα 2004-2009 και χαρακτηρίστηκαν αρμοδίως ως «ειδικού σκοπού», η δημιουργία του συνοδεύτηκε από αντιρρήσεις τόσο για τη σκοπιμότητα και όσο και για την αναγκαιότητά του, έχοντας κοστίσει 13,9 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, έπειτα από απευθείας ανάθεση, η οποία (όπως και στις άλλες περιπτώσεις) προκάλεσε την παρέμβαση των ανακριτών Διαφθοράς.
Οι προδιαγραφές
Το νοσοκομείο Σαντορίνης έχει δυναμικότητα 50 κλινών και διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 4.580 τ.μ. Το έργο υλοποίησε η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με την ΑΕΜΥ Α.Ε. που αποτελεί τον φορέα λειτουργίας της μονάδας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ