Η Novartis σύναψε εξωδικαστική συμφωνία με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την υπόθεση αθέμιτων πρακτικών και με γιατρούς στην Ελλάδα. Στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν εμπλέκονται πολιτικοί.
Στην επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της προχώρησε η Novartis καταβάλλοντας 233.9 εκ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκ. δολάρια στην SEC.
Με στόχο την ολοκλήρωση της έρευνας του DOJ, η Novartis Hellas έχει συμφωνήσει την αναβολή δίωξης (“Novartis DPA”) για τις πρακτικές που διερευνώνται. Πρόκειται για υπόθεση σχετικά με την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009.
Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας η εν λόγω συμφωνία δεν αφορά τους ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. «Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis» επισημαίνεται από την εταιρεία.
Κατόπιν της συγκεκριμένης συμφωνίας, όλες οι εκκρεμείς έρευνες Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει.
Σημειώνεται ότι και η Alcon Pte Ltd, πρώην θυγατρική της Novartis, έχει συνάψει χωριστή συμφωνία αναβολής δίωξης με το DOJ (“Alcon DPA”) για ανάρμοστα οικονομικά οφέλη που παρέχονταν σε επαγγελματίες υγείας στο Βιετνάμ, καθώς επίσης για παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων από το 2011 έως το 2014, σχετικά με ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα από έναν προμηθευτή στο Βιετνάμ.
Για την περαίωση της έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC,) η Novartis AG κατέληξε σε συμφωνία που επικεντρώνεται σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων, σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στη Νότια Κορέα.
Σχετικά με τις συγκεκριμένες πρακτικές στην Ελλάδα αφορούν στο προαναφερόμενο οφθαλμολογικό προϊόν και καλύπτονται από τη Novartis DPA καθώς και ζητήματα ελέγχου με δύο μετεγκριτικές μελέτες της Novartis Hellas, τα οποία εντοπίστηκαν από εσωτερικό έλεγχο το 2012 και επιλύθηκαν έως το 2013.
Από την πλευρά της Novartis διαβεβαιώνεται ότι τόσο η μητρική όσο και οι θυγατρικές της εταιρείες, τρέχουσες και πρώην, συνεργάστηκαν πλήρως με τις αρχές για αυτές τις έρευνες και έχουν ήδη λάβει τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.
H General Counsel της Novartis, Shannon Thyme Klinger έκανε λόγο για «συμφωνία ορόσημο» και στάθηκε στην πρόθεση να επιλυθούν παρελθοντικά ζητήματα συμμόρφωσης. Η ίδια ανέφερε ότι «έχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με υψηλές ηθικές αξίες παγκοσμίως, και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία».
Στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνετα ότι από την χρονική περίοδο των συγκεκριμένων υποθέσεων, η Novartis έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές για να ενισχύσει την προσέγγισή της στα θέματα επαγγελματικής δεοντολογίας, διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης. Στο πνεύμα αυτό, η εταιρία έχει υιοθετήσει πολιτικές συμμόρφωσης βάσει κατευθυντήριων αρχών και ισχυροποίησε τη διαδικασία αναφοράς γεγονότων για πιθανές ανάρμοστες πρακτικές. Για τον σκοπό της αποτελεσματικής διαχείρισης και του μετριασμού των κινδύνων, η Novartis ενοποίησε τα τμήματα Risk Management & Compliance.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ