Την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να έχει σαφή εικόνα των ασθενών με Διαβήτη αναδεικνύεται μέσα από τις επιστολές που αντάλλαξαν η ΗΔΙΚΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Σύμφωνα με την πρώτη επιστολή της ΗΔΙΚΑ προς την Ομοσπονδία, σε απάντηση σχετικού αιτήματος, πριν από περίπου ένα χρόνο, τα άτομα με διαβήτη ξεπερνούσαν το 1,2 εκατομμύρια. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για καταμέτρηση ανά κωδικό ICD-10. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρ. Δαραμήλας στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια της Ομοσπονδίας, επρόκειτο για μοναδικό αριθμό ασθενών με τουλάχιστον μια συνταγή με διάγνωση της κατηγορίας του Διαβήτη (διαβάστε εδώ).
Όμως το νούμερο ξεπερνούσε κατά πολύ δεδομένα και επιδημιολογικές εκτιμήσεις άλλων ερευνών και οι πρώτες ενστάσεις δεν άργησαν να ακουστούν.
Ειδικόερα, η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγιζε τους Διαβητικούς στο 8% του γενικού πληθυσμού, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση του πρώην προέδρου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), Ν. Παπάνας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 με 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη (διαβάστε εδώ).
Με στόχο την παροχή απαραίτητων διευκρινήσεων, η ΗΔΙΚΑ απέστειλε δεύτερη επιστολή στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξηγώντας πως κάποιοι εκ των ασθενών έχουν λάβει συνταγή με 2 κωδικούς και άρα έχουν προσμετρηθεί διπλά!
Σε νέα επεξεργασία των δεδομένων της, η ΗΔΙΚΑ κατέληξε πως οι διαβητικοί στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 731.200.
Αλλά και πάλι, η επιστολή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιοι εξ αυτών να μην είναι καν διαβητικοί!
Βέβαια, οι γιατροί έχουν εκφράσει εγκαίρως τις ενστάσεις τους γύρω από το θεραπευτικό πρωτόκολλο και τη συνταγογράφηση, επισημαίνοντας προβλήματα και ελλείψεις. Μεταξύ άλλων, έχουν τονίσει ότι υπάρχει τρόπος συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου, ενώ δεν έχουν προβλεφθεί ούτε προφανείς παράμετροι.
Έτσι, για παράδειγμα, ανεπίσημα στοιχεία έδειξαν πως το 5% των ατόμων με διαβήτη κύησης είναι …άνδρες (διαβάστε εδώ).
Εύλογα, λοιπόν, διερωτήθηκε ο κ. Δαραμήλας «άραγε, σε ποιον συνταγογραφούν;» Ειδικά σε μια περίοδο που ο ΕΟΠΥΥ αναζητεί τρόπους εξορθολογισμού της σχετικής δαπάνης, στην οποία υπηρεσίες του Οργανισμού διαπίστωσαν πηγές σπατάλης, και οδηγείται στη μείωση του σχετικού προϋπολογισμού (διαβάστε εδώ), η ακριβή εικόνα των ασθενών και άρα των δικαιούχων μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστικές εξοικονομήσεις και στην άσκηση αποδοτικότερων πολιτικών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ