Μετά από εκλογικές αρχαιρεσίες ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Βασίλης Γοργούλης εξελέγη Fellow του European Academy of Cancer Sciences (EACS). Τα μέλη από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν σε εκλογές κάθε χρόνο.
H European Academy of Cancer Sciences είναι ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό σώμα αποτελούμενο από επιφανής επιστήμονες διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων και βασικών ερευνητών στο πεδίο του καρκίνου. Στόχος του φορέα είναι η συνεχής ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων με εξαιρετικό επιστημονικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο από όλους τους κλάδους του καρκίνου. Επιδίωξη της συσπείρωσης των επιστημόνων είναι η συμβολή στην χάραξη πολιτικών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την βασική έρευνα έως προγράμματα θεραπείας, πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, η Ακαδημία προσπαθεί να συνεισφέρει με ανεξάρτητες, έγκυρες και τεκμηριωμένες συμβουλές στη στήριξη της πολιτικής για την πρόληψη, τη διαχείριση και την ανακούφιση του καρκίνου στην Ευρώπη.
Η Ακαδημία αριθμεί σήμερα 249 διακεκριμένα μέλη και έως τώρα μόνο δυο από την Ελλάδα, την καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου και τον καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη. Τα μέλη της παρέχουν πληροφορίες και τεχνογνωσία σε όλο το φάσμα της συνέχειας του καρκίνου. Με δεδομένο ότι η Ακαδημία αποτελεί ένα συμβουλευτικό σώμα επιδιώκει την αριστεία σε όλα τα επίπεδα. Τα ερωτήματα που τίθενται στην Ακαδημία διαβιβάζονται στους αρμόδιους εμπειρογνώμονες του τομέα και, μετά από επικύρωση και παρέχεται τεκμηριωμένη απάντηση.
Η Ακαδημία υποστηρίζει νέες στρατηγικές για τη βελτίωση της καινοτομίας με τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των ερευνητών στον τομέα του καρκίνου και των φορέων χάραξης πολιτικής.Η καινοτομία αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις για την Ευρώπη και θα πρέπει να αξιολογείται με βάση το μακροπρόθεσμο όφελός της για τους ασθενείς. Η μακρά περίοδος, συχνά δεκαετιών, που απαιτείται για την εφαρμογή και την αξιολόγηση της καινοτομίας στην κλινική πρακτική ή την πρόληψη αποτελεί βασική πρόκληση. Από την Ακαδημία εκτιμάται ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας μετάφρασης από τον «ερευνητικό πάγκο στο κρεβάτι του ασθενή». Αυτό απαιτεί καλύτερη ενσωμάτωση της προκλινικής και της κλινικής έρευνας, καθώς και ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που μπορεί να διευκολύνει τη μεταφραστική έρευνα. Έτσι, αναγκαία θεωρείται η ευθυγράμμιση των κανονισμών που αφορούν τόσο ηθικά όσο και νομικά ζητήματα στην ιατρική και την έρευνα, όπως η χρήση δειγμάτων ασθενών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει μεγάλη σημασία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ