Ασπίδα μπορεί να αποτελέσει η καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος έναντι του SARS-CoV-2, η οποία συναρτάται από τη διατροφή και τη φυσική μας κατάστασης.
Πρακτικούς τρόπους ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος μοιράζεται μαζί μας η MS, RD, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ – ΒιοΚλινική Θεσσαλονίκης Ιωάννα Αδαμίδου.
Ως γνωστόν, η καλή κατάσταση θρέψης αποτελεί πλεονέκτημα για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο λοίμωξης COVID-19, αλλά και σε κάθε περίοδο έξαρσης της γρίπης ή άλλων ιώσεων. Ο δεκάλογος του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, από το Διατροφολογικό – Εργομετρικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ
- Εξασφαλίστε επαρκή ύπνο: Για τους ενήλικες συστήνονται τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα.
- Καταναλώστε μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, και μειώνουν την ευαισθησία σε λοιμώξεις, όπως εσπεριδοειδή, ρόδι, κόκκινη πιπεριά, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, καρότο, σπαράγγια, σκόρδο, παντζάρια και μανιτάρια.
- Καταναλώστε τρόφιμα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που δεν περιορίζονται μόνο στο ελαιόλαδο: ποικίλες πηγές καλών λιπαρών στη διατροφή σας για αντιφλεγμονώδη δράση κατά των λοιμώξεων.
- Καταναλώστε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (προβιοτικά) όπως είναι το γιαούρτι και το κεφίρ, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών.
- Ασκηθείτε καθημερινά: Το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι και η πεζοπορία μειώνουν την φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Ενυδατωθείτε επαρκώς μέσα στην ημέρα:Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιώσεις.
- Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους, με αγαπημένη μουσική και κάποια δραστηριότητα, ασκήσεις αναπνοής, χαλάρωση, διατάσεις, περπάτημα, yoga και άλλες πρακτικές.
- Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ, γιατί επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφοντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς της εντερικής μικροχλωρίδας. Οι συγκεκριμένες διαταραχές με τη σειρά τους μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει την πιθανή εισβολή ενός παθογόνου μικροβίου.
- Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος. Το αυξημένο σωματικό λίπος, ιδίως εάν αυτό είναι σπλαχνικό, ενεργοποιεί την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών κυτταροκινών που κυκλοφορούν στο αίμα και εντείνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης και έχει συνδεθεί με στεφανιαία νόσο και άλλα προβλήματα υγείας.
- Βγείτε 15-20 λεπτά στον ήλιο και καταναλώστε λιπαρά ψάρια, πλούσια σε βιταμίνη D: Η ανεπάρκεια της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων αλλά και αυτοάνοσων νοσημάτων. Κάντε διαγνωστικές εξετάσεις και ρωτήστε τον διαιτολόγο-διατροφολόγο για τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, έτσι ώστε να τα εντάξετε υποστηρικτικά στη διατροφή σας.