Μύδρους εξαπολύει η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε για την στάση τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Υγείας σχετικά με την πρόσφατη απεργία. Υπομνήματα των ενώσεων -μελών της σχετικά με την ανεπάρκεια των ανθρώπινων πόρων και της υλικοτεχνικής υποδομής των δημόσιων μονάδων υγείας παρέδωσε η ομοσπονδία στον Υφυπουργό Υγείας.
Στο κάδρο μπήκε ο κ. Μητσοτάκης για τα σχόλια του μέσω των social media, ενώ ο Υπουργός γιατί αποφεύγει την συνάντηση με το συνδικαλιστικό όργανο, όπως τονίζει η ομοσπονδία, που συναντήθηκε μόνο με τον Υφυπουργό Υγείας
Αναφέροντας την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. υποστηρίζει ότι «το μήνυμα το πήρε ο πρωθυπουργός, για αυτό ενοχλήθηκε και προσπάθησε με τιτιβίσματα να συκοφαντήσει τους χιλιάδες απεργούς σε όλη τη χώρα».
Σε ότι αφορά τη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπογράμμισε την απουσία του Υπουργού, ζητώντας να σταματήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τις «εφόδους» στα νοσοκομεία «και να αφιερώσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του για να μάθει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί και ασθενείς».
Κατά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. επεσήμανε τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και την ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες των νοσηλευτικών μονάδων της χώρας.
Σε ότι αφορά τις απολύσεις των επικουρικών, η ομοσπονδία ζήτησε να μπει «φρένο» καθώς απειλούνται με «λουκέτο» τμήματα και κλινικές, καθώς ακόμη να καταβληθούν άμεσα μισθοί και εφημερίες.
Αίτημα της ομοσπονδίας αποτελεί η αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου και η επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές. Επίσης, το Δ.Σ. της ομοσπονδίας διαμαρτυρήθηκε για τις οριζόντιες περικοπές στη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.
Επιπρόσθετα, την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της ιατρικής εκπαίδευσης τόνισε η Ο.Ε.ΝΓ.Ε., με αίτημα την κατάργηση του συνόλου των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης (βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας κ.λ.π.) .
Προτεραιότητα σύμφωνα με την ομοσπονδία θα πρέπει να είναι η γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες υγείας.
Μεταξύ άλλων, προτάθηκε η θέσπιση ειδικών κινήτρων για την κάλυψη των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών, καθώς και το επίδομα εφημέρευσης των ιατρών που εκτελούν χρέη συντονιστή διευθυντή.
Σχετικά με την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών, η Ο.Ε.ΝΓ.Ε. απαιτεί «να καταργηθεί η ανάλγητη εγκύκλιος Βρούτση που καταργεί τη δυνατότητα χορήγησης ΑΜΚΑ».
Από την ομοσπονδία καθίσταται σαφές ότι οι γιατροί θα κάνουν αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση και η ιατρική δεοντολογία, «δε θα επιτρέψουμε τον αποκλεισμό από τη δημόσια περίθαλψη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον «διορισμό 174 γιατρών οι οποίοι ενώ είναι υπό διορισμό για μόνιμες θέσεις στα ΤΕΠ του λεκανοπεδίου, και για τους οποίους, οι διαδικασίες από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής και κρίσεων έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ