Περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης διανύει η χώρα μας, με το κυρίαρχο στέλεχος του ιού (Α Η3Ν2) φέτος να επιτίθεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, γεγονός το οποίο ενδεχόμενα να σημάνει αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας.
Το προαναφερόμενο σενάριο δεν φαντάζει και τόσο απίθανο, αν δει κανείς το επίπεδο ανοσοποίησης του ευάλωτου πληθυσμού μέχρι την 1/1/17. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που εισήχθησαν σε ΜΕΘ, εμβολιασμένα ήταν μόλις 2 στα 10.
Οι κίνδυνοι αυξάνονται όσο οι ανάγκες των ασθενών για νοσηλεία αυξημένης φροντίδας παραμένουν ανικανοποίητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Τρίτη 10/1 στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για κρεβάτι σε ΜΕΘ ήταν 70 ασθενείς. Τα άτομα αυτά, μέχρι να βρεθεί ένα κενό κρεβάτι εντατικής νοσηλείας παραμένουν διασωληνωμένα σε κοινούς θαλάμους ή σε ράντζα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εξέλιξη της υγείας τους.
ΠΟΕΔΗΝ: Υγειονομικά ανοχύρωτη η χώρα στη γρίπη
Η εκτόξευση της λίστας αναμονής για ένταξη σε ΜΕΘ, αποτέλεσε αφορμή νέας επίθεσης της ΠΟΕΔΗΝ σε βάρος της Αριστοτέλους.
«Δυστυχώς όπως και πέρυσι χάνονται ασθενείς από τη γρίπη εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Κάθε ημέρα ίδια τραγική εικόνα. Αναγκάζονται δυστυχώς με κριτήριο την ηλικία και την πάθηση, να αποφασίζουν ποιος θα εισαχθεί στη ΜΕΘ. Δηλαδή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εξηγώντας ότι για τον ίδιο λόγο σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται η μία μετά την άλλη.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλά Περιφερειακά Νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς με λοιμώξεις αναπνευστικού, όπως λ.γ. στην Άρτα, υπηρετεί μόλις 1ας Πνευμονολόγος, ο οποίος εξετάζει τους ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ και παράλληλα τους ασθενείς της κλινικής που είναι ασφυκτικά γεμάτη.
«Τα Νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτικό Προσωπικό! Πού είναι οι προσλήψεις που λένε οι Υπουργοί Υγείας;» ρωτάει ο κος Γιαννάκος. Όπως καταγγέλλει, οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων στέρεψαν από τον Νοέμβριο του 2016 και παραμένουν κλειστοί παρότι άλλαξε ο χρόνος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αναλώσιμα, υλικά, φάρμακα, οξυγόνο (απαραίτητο για τις λοιμώξεις αναπνευστικού), αντιδραστήρια για την εκτέλεση εξετάσεων, κ.ο.κ.
«Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι!» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, που κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για το χώρο της υγείας. Κατηγορεί, παράλληλα, τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για την ακύρωση του περσινού διαγωνισμού πρόσληψης υγειονομικών για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας σε ΜΕΘ.
«Αλήθεια εάν είχαν προσληφθεί οι 500 εργαζόμενοι των ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, πόσοι ασθενείς θα είχαν σωθεί πέρυσι και εφέτος;» διερωτάται ο κος Γιαννάκος, κατηγορώντας την Αριστοτέλους ότι μεριμνά περισσότερο για τις πολιτικές κόντρες, τα ρουσφέτια και τους μετακλητούς υπαλλήλους από τις ζωές των ασθενών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ