To έκτο άτομο που κηρύχθηκε «αποτελεσματικά θεραπευμένο» από τον ιό HIV είναι ένας 50χρονος Ελβετός. Μετά από επανειλημμένες εξετάσεις έπειτα της θεραπείας δεν εντοπίστηκαν καθόλου HIV στην κυκλοφορία του αίματος του ασθενούς, οδηγώντας στην διακοπή της φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς τον Νοέμβριο του 2021, γεγονός που υποδηλώνει ότι βιώνει μακροχρόνια ύφεση.
Ορόσημο για τον αγώνα κατά της νόσου θεωρείται η αποθεραπεία του 50χρονου Ελβετού που ονομάστηκε «ο ασθενής της Γενεύης». Πλέον είναι ελεύθερος από τον ιό HIV καθώς έλαβε μια «επικίνδυνη» θεραπεία το 2018, σύμφωνα με την dailymail.com. Συνήθως οι γιατροί περιμένουν πέντε χρόνια από το σημείο διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής για τον HIV προτού δηλώσουν επίσημα ότι ένας ασθενής έχει θεραπευτεί. Με δεδομένο ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος χωρίς επίπεδα ανιχνεύσιμου ιού «ο ασθενής της Γενεύης» μπορούσε να ενταχθεί στον κατάλογο των μόλις πέντε ανθρώπων που θεωρούνται είτε οριστικά είτε πιθανώς θεραπευμένοι από τον HIV.
Και οι έξι άνθρωποι είχαν HIV έλαβαν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Όμως σε αντίθεση με τις άλλες πέντε περιπτώσεις, ο δότης του ασθενούς της Γενεύης δεν είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται CCR5 δέλτα 32, η οποία εμποδίζει τον HIV να εισέλθει στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και είναι γνωστό ότι καθιστά τα κύτταρα φυσικά ανθεκτικά στον HIV.
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών εισάγει υγιή βλαστικά κύτταρα που σχηματίζουν αίμα, τα οποία είναι ανθρώπινα κύτταρα με την ικανότητα να αναπτύσσονται σε διάφορους τύπους κυττάρων, στο σώμα ενός ατόμου για να αντικαταστήσει το μυελό των οστών που δεν παράγει αρκετά υγιή κύτταρα.
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών εγχέει υγιή βλαστικά κύτταρα που σχηματίζουν αίμα, τα οποία είναι ανθρώπινα κύτταρα με την ικανότητα να αναπτύσσονται σε διάφορους τύπους κυττάρων, στο σώμα ενός ατόμου για να αντικαταστήσει το μυελό των οστών που δεν παράγει αρκετά υγιή κύτταρα. Το άτομο ζούσε με τον ιό HIV, μια λοίμωξη που στοχεύει τα λευκά αιμοσφαίρια και επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, καθιστώντας ευκολότερο το να νοσήσει κανείς από σοβαρές ασθένειες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και άρχισε να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία. Αυτή η θεραπεία για τον HIV, γνωστή ως ART, περιλαμβάνει τη λήψη ενός συνδυασμού φαρμάκων για τον HIV κάθε μέρα. Το 2018, το άτομο έλαβε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών ως μέρος ενός σχήματος για τη θεραπεία της λευχαιμίας του. Πρόκειται για μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άτομα που έχουν ορισμένους τύπους καρκίνου ή ανοσοανεπάρκεια. Όμως, η διαδικασία ενέχει πολυάριθμους κινδύνους, όπως βλάβη οργάνων, λοιμώξεις, στειρότητα και καταρράκτη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ