Ο δρόμος της ξενιτιάς, που έχουν επιλέξει και συνεχίζουν να επιλέγουν οι Έλληνες επιστήμονες δεν καταδεικνύει μόνο την πλήρη αποτυχία της χώρας μας να κρατήσει και να αξιοποιήσει τα λαμπρά μυαλά που «γεννά». Αναδεικνύει και την υψηλή επιστημονική αξία των συμπολιτών μας που στρατολογούνται, ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία ακόμη και επιχειρήσεις.
Μπορεί για τους επιστήμονες η μετανάστευση να αποτελεί τη μόνη βιώσιμη επαγγελματική οδό αλλά για τους «εργοδότες» του εξωτερικού μια τέτοια πρόσληψη συνιστά επένδυση.
Βέβαια, σε μια περίπτωση η «στρατολόγηση» ξεκίνησε από «τα τσικό». Ο λόγος για τον Κώστα Μυλωνά, φοιτητή ιατρικής (6ο έτος) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικης. Γεννημένος σε «ιατρική» οικογένεια, αφού είναι γιος του Διευθυντή της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Τρικάλων, Στεφάνου Μυλωνά, ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να παλέψει σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές επιστημονικές κοινότητες, αυτή των Η.Π.Α. και την κατέκτησε. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές και δοκίμασε την τύχη του στις εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής άδειας στις Η.Π.Α. (United States Medical Licensing Examination- USMLE) και δεν πέρασε απλώς. Πέτυχε βαθμολογία που τον τοποθετεί στο 1% των υψηλότερων βαθμολογιών παγκοσμίως!
Ο Τρικαλινός Κώστας Μυλωνάς βρήκε την κλίση του, επιλέγοντας να ολοκληρώσει την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στις ΗΠΑ. Στα «draft» της αμερικανικής ιατρικής, ο Κ. Μυλωνάς έγινε δεκτός στην Mayo Clinic, που βρίσκεται στην κορυφή των Νοσοκομείων, με αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τις ΗΠΑ. Μέσα σε ένα έτος, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι από τις 50 αμερικανικές πολιτείες και 143 χώρες ανά τον κόσμο αναζήτησαν ιατρική φροντίδα στη Mayo Clinic. Με 59.500 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται ενεργά και στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Σε αυτό το Νοσοκομείο, ο Κ. Μυλωνάς εκπαιδεύεται στην πράξη στη Γενική Χειρουργική με έμφαση στην Ρομποτική Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων και στη Χειρουργική Ήπατος- Παγκρέατος- Χοληφόρων. Ωστόσο, η εκπαίδευση του δεν σταματά εκεί. Το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος (2015-2016) θα συνεχίσει τη χειρουργική του εκπαίδευση σε ακόμα δύο κορυφαία νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, στο Massachusetts General Hospital ενός από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου, της Ιατρικής Σχολής του Harvard, καθώς και στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, του παλαιότερου και μεγαλύτερου ιδιωτικού ογκολογικού νοσοκομείου διεθνώς, με ιστορία 130 ετών.
Το ταξίδι του Κ. Μυλώνα πρόκειται να τον μεταφέρει σε μια ακόμα σπουδαία ιατρική σχολή, σε αυτή του Πανεπιστημίου του Yale, όπου θα ασχοληθεί εκτενέστερα με την Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων και στη συνέχεια με την Παιδιατρική Ενδοκρινολογία στο Clinical Center του National Institutes of Health (NIH), του βασικού ερευνητικού κέντρου των ΗΠΑ.
Πηγή: www.trikalavoice.gr/
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ