Ο ιός Ζίκα μπορεί να εξελιχθεί σε αποτελεσματική θεραπεία έναντι στο γλοιοβλάστωμα – μία θανατηφόρο μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, για την οποία σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμες μέθοδοι αντιμετώπισης.
Νέα έρευνα από Αμερικανούς επιστήμονες έδειξε ότι ο ιός σκοτώνει τα εγκεφαλικά, καρκινικά αρχέγονα κύτταρα (stem cells), το είδος των κυττάρων, που είναι τα πιο ανθεκτικά στις υπάρχουσες θεραπείες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Journal of Experimental Medicine: http://jem.rupress.org/content/214/8/2303. «Δείξαμε ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος, τα οποία είναι τα πιο ανθεκτικά στις υπάρχουσες θεραπείες και οδηγούν στο θάνατο», επισημαίνει ο Michael S. Diamond, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Washington.
Η νόσος
To γλοιοβλάστωμα που ιατρικά η πλήρη ονομασία του είναι πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο επιθετικός τύπος καρκίνου του εγκεφάλου, που λέγονται γλοιώματα, δηλαδή των όγκων που προέρχονται από τη νευρογλοία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ένας από τους λόγους της δυσκολίας στο πολύμορφο γλοιοβλάστωμα και στην θεραπευτική αντιμετώπιση του, είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, η ιστολογική πολυμορφία του, αλλά και η γενετική πολυμορφία του.
Το γλοιοβλάστωμα περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ναυτία και εμετός, ανεξήγητος πονοκέφαλος, σπασμοί και έντονη αδυναμία στην μία πλευρά του σώματος (ημιπάρεση). Ο τύπος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων κυμαίνεται ανάλογα με τη θέση του όγκου μέσα στον εγκέφαλο.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με το γλοιοβλάστωμα είναι μια προοδευτική και έντονη μείωση στη μνήμη και αλλαγές στην προσωπικότητα ή άλλα νευρολογικά συμπτώματα, ιδιαίτερα αν ο όγκος βρίσκεται είτε στον κροταφικό είτε στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.
Μερικοί ασθενείς θα αναπτύξουν τα συμπτώματα σχετικά γρήγορα, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα μέχρι ότου ο όγκος θα έχει μεγαλώσει αρκετά.
Η καθιερωμένη μέθοδος αντιμετώπισης σήμερα είναι επιθετική χειρουργική επέμβαση, που συνοδεύεται από χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι καρκίνοι επανέρχονται μέσα σε μόλις 6 μήνες. Μερικά καρκινικά κύτταρα (stem cells) επιβιώνουν από την χημειοθεραπεία και συνεχίζουν να διαιρούνται με συνέπεια την υποτροπή της νόσου.
Εφαρμογή
Εδώ μπορεί να δώσει λύση ο ιός Ζίκα. Βέβαια, για να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να εγχυθεί μέσα στον εγκέφαλο, το πιο πιθανό στη διάρκεια επέμβασης για να αφαιρεθεί ο πρωταρχικός όγκος. Διότι αν επιχειρηθεί να εισαχθεί ο ιός από άλλο σημείο του σώματος, το ανοσοποιητικό σύστημα θα εξολοθρεύσει τον ιό πριν φθάσει στον εγκέφαλο.
Η ιδέα να χορηγήσεις έναν ιό, ο οποίος φημίζεται ότι προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, φαντάζει τρομερό, αλλά ο ιός Ζίκα μπορεί να είναι πιο ασφαλές να χορηγηθεί σε ενήλικες γιατί ο πρωταρχικός του στόχος είναι τα νευροπρογονικά κύτταρα, που είναι σπάνια στον εγκέφαλο των ενηλίκων. Από την άλλη, ο εγκέφαλος των εμβρύων είναι πλούσιος σε τέτοια κύτταρα, γι’ αυτό η μόλυνση με τον ιό στην εγκυμοσύνη προκαλεί σοβαρή βλάβη στους εγκεφάλους του εμβρύου.
Οι ερευνητές έκαναν πρόσθετα πειράματα σε ποντίκια και απέδειξαν ότι η χορήγηση του ιού μπορεί πράγματι να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης, δοκίμασε σε εγκεφαλικό ιστό ασθενών με επιληψία και έδειξε ότι ο ιός δεν επηρεάζει τα μη καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου. Τέλος, δοκίμασαν με επιτυχία και εισήγαγαν στον ιό δύο μεταλλάξεις που αδυνάτισαν την ικανότητά του να πολεμά τις άμυνες των κυττάρων έναντι μόλυνσης.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ