Skip to content

Ο ΙΣΑ “χτυπά” την πόρτα του Μαξίμου

Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας.
Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά ο Iατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ειδικότερα, σε επιστολή (επισυνάπτεται) που απέστειλε ο ΙΣΑ στον Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο για περιφρόνηση του υπουργείου Υγείας προς τους Ιατρικούς Συλλόγους, τις Ιατρικές Ενώσεις αλλά και τους Συλλόγους Ασθενών αναφορικά με το νέο σύστημα ΠΦΥ που οικοδομείται. “Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση και την ανεργία, για να δημιουργήσει ένα φθηνό σύστημα, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας” αναφέρει σχετικά κι ασκεί δριμεία κριτική στην πρακτική του gate-keeping, τονίζοντας ότι παρεμποδίζει την “πρόσβαση των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρα μας που έχει γίνει ανάρπαστο από τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών”.

Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών, ο ΙΣΑ έχει συγκαλέσει ομάδες εργασίας ιατρικών ενώσεων και ασθενών, για τις θέσεις των οποίων θεωρεί πως είναι αναγκαίο να ενημερωθεί άμεσα ο Πρωθυπουργός.

Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών αναφέρθηκαν στις σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζει το νέο σύστημα ΠΦΥ, καθώς δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

Οι βασικές αρχές που προέκυψαν από τη συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχαν 18 συλλογικότητες, ήταν οι εξής:

  1. Ελεύθερη επιλογή γιατρού και ελεύθερη πρόσβαση στον ειδικό.
  2. Κάθε φραγή του ασθενούς σε ελεύθερη επιλογή ιατρού είναι αρνητική και έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.
  3. ΝΑΙ στον οικογενειακό ιατρό, όμως ως δικαίωμα του ασθενούς και όχι ως υποχρέωση, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται ελεύθερα οι ασθενείς για τα θέματα που τους απασχολούν.
  4. Τήρηση από τον οικογενειακό ιατρό ηλεκτρονικού φακέλου όπου θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι παντός είδους έλεγχοι και θεραπείες από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
  5. Πάταξη της γραφειοκρατίας.

ISA-EPISTOLI-STON-PROTHIPOURGO-20-7-18

Αλέξης ΤσίπραςΑσθενείςΙατρικός Σύλλογος ΑθήναςΠΦΥ

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πάνω από 700.000 Βρετανοί συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες!
Βασικοί κανόνες για την πρόληψη της θερμοπληξίας

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...