Η κατανάλωση καυτού τσαγιού ή καφέ μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου, όπως προειδοποιεί νέα έρευνα.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer, εξέτασε τις συνήθειες κατανάλωσης 50.045 ατόμων ηλικίας 40 έως 75 ετών για χρονικό διάστημα περίπου 15 χρόνια.
Υπήρξαν και άλλες μελέτες, που συνέδεαν τα καυτά ποτά με τον καρκίνο. Όμως, είναι η πρώτη μελέτη, στην οποία συμμετέχει τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι έτυχαν ιατρικής παρακολούθησης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 700ml ημερησίως τσαγιού σε θερμοκρασία πάνω από 60 ° C συνδέεεται με 90% αυξημένο κίνδυνο για την ασθένεια, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κατανάλωναν ποτά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νερό που βράζει, ερεθίζει το εσωτερικό του στόματος και του λαιμού που μπορεί να τροφοδοτήσει όγκους στον οισοφάγου. Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η 8η πιο κοινή αιτία καρκίνου παγκοσμίως και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολίες στην κατάποση, επίπονη δυσπεψία ή καούρα, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση μετά το φαγητό, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους.
Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 4 λεπτά πριν πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Μία καλή λύση επίσης είναι να προσθέσετε λίγο κρύο γάλα…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ