Ο κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C επισημοποιήθηκε. Με ΦΕΚ που εξέδωσε, ο Ανδρέας Ξανθός θέτει σε εφαρμογή τον κλειστό προϋπολογισμό για τα απευθείας δρώντα αντιϊκά, ορίζοντας το ακριβές ύψος του και διευκρινίζοντας πως, η όποια υπέρβαση θα συνοδεύεται από ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back).
Ειδικότερα, ο εν λόγω κλειστός προϋπολογισμός ορίζεται στα 67,6 εκατ. ευρώ και αφορά 6 σκευάσματα (ένα εκ των οποίων αφορά μόνο στο γονότυπο 2), τα οποία συμμετείχαν στην διαδικασία διαπραγμάτευσης για την θεραπευτική κατηγορία της ηπατίτιδας C και για τα οποία έχει υπογραφεί σχετικό συμφωνητικό μεταξύ των αντίστοιχων φαρμακευτικών εταιρειών και του ΕΟΠΥΥ. Το συμφωνητικό είναι διάρκειας 14 μηνών με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου 2017, όπως είχε γράψει το Virus (διαβάστε εδώ).
Στο ΦΕΚ μάλιστα περιγράφεται η χρονική κατανομή του ποσού.
«Από την 1η Ιουλίου 2017 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017, το ποσό του ανωτέρω κλειστού προϋπολογισμού ορίζεται αναλογικά στο ποσό των 28,97 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2018 έως και 31η Αυγούστου 2018 ορίζεται αναλογικά στο ποσό των 38,63 εκατομμυρίων ευρώ». Τα ποσά αυτά, μάλιστα, θα αφαιρεθούν από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.
«Ο κλειστός προϋπολογισμός διαιρείται σε 14 ισόποσα μηνιαία τμήματα εκ των οποίων τα πρώτα 6 μηνιαία τμήματα (ήτοι από 1η Ιουλίου 2017 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017) θα αφαιρεθούν από το τμήμα του συνολικού προϋπολογισμού της ετήσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης […] που αφορά το β’ εξάμηνο του έτους 2017, τα επόμενα 6 μηνιαία τμήματα (ήτοι από 1η Ιανουαρίου 2018 έως και 30η Ιουνίου 2018) από το τμήμα του συνολικού προϋπολογισμού της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης που αφορά το α’ εξάμηνο του 2018 και τα 2 μηνιαία τμήματα (ήτοι από 1η Ιουλίου έως 31η Αυγούστου 2018) από το τμήμα του συνολικού προϋπολογισμού της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης που αφορά το β’ εξάμηνο του 2018».
Μετά την περίοδο των 14 μηνών η όποια υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού θα υπολογίζεται επί τη βάσει της καθαρής δαπάνης (εκτελεσμένες συνταγές ΕΟΠΥΥ), που θα προκύπτει:
(1) εκ των συμφωνημένων, που ήδη υπερκαλύπτουν τις νομοθετημένες εκπτώσεις, τελικών τιμών ανά συσκευασία και
(2) εκ των πραγματικών στοιχείων κατανάλωσης των εν λόγω φαρμάκων που έχουν αποδεδειγμένα αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για την περίοδο των 14 μηνών. Το ποσό του claw back θα μοιράζεται σε κάθε εταιρεία, ανάλογα με ποσοστό συμμετοχής στη δαπάνη.
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ