Κύκλος εμπεριστατωμένων αναλύσεων, διετούς διάρκειας, «Η κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ» εμπλουτίζει τις γνώσεις τόσο των κρατών μελών όσο και της Επιτροπής σχετικά με τα συστήματα υγείας . Πρόκειται για το δεύτερο κύκλο, ο οποίος μόλις ξεκίνησε με τη δημοσίευση της έκθεσης 2018 «Health at a Glance: Europe» στις 22 Νοεμβρίου 2018.
Όπως εξηγεί, η νέα γενική διευθύντρια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Anne Bucher,η πρωτοβουλία αυτή παρέχει τεκμηριωμένες πληροφορίες στους υπευθύνους των υπουργείων Υγείας, ώστε να μπορούν να καταρτίζουν σθεναρές και υγιείς πολιτικές.
“Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανά την ΕΕ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να μειωθούν οι ανισότητες στον τομέα της υγείας, να γίνει η παροχή υγειονομικής περίθαλψης πιο προσιτή οικονομικά και έγκαιρη, καθώς και να βελτιωθούν τα αποτελέσματά της. Ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον επίτροπο Υγείας Βιτένις Αντρουκάιτις να μεριμνήσει για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τα συστήματα υγείας σε επίπεδο χώρας αλλά και σε διακρατικό επίπεδο, με στόχο τη στήριξη των αρμόδιων εθνικών και περιφερειακών αρχών στο έργο τους και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων μελλοντικής συνεργασίας στην ΕΕ. Ο κύκλος για την κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ επιτυγχάνει τους στόχους αυτούς. Χαρήκαμε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι αναλυτικές εκθέσεις αξιοποιήθηκαν ικανοποιητικά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου, ο οποίος διήρκεσε από το 2016 έως το 2018. Οι πληροφορίες της έκθεσης «Health at a Glance», τα προφίλ υγείας ανά χώρα και η συνοδευτική έκθεση δεν έμειναν μόνο στα χαρτιά, αλλά χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή και βοηθούν τα κράτη μέλη. Επίσης, οι πρώτες εθελοντικές ανταλλαγές πολιτικής αποδείχθηκαν επιτυχείς. Η Κύπρος, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες και η Ιταλία άδραξαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους καθώς και για τα προβλήματα και τις διάφορες λύσεις με εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ο μη αποδοτικός τρόπος διάθεσης των πόρων στα συστήματα υγείας — σε ορισμένες χώρες φθάνει μέχρι και το 20%, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της διάδοσης των γνώσεων μέσω της πρωτοβουλίας «Η κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ». Αυτή η έλλειψη αποδοτικότητας προκύπτει όταν οι πόροι διοχετεύονται σε περιττές εξετάσεις και θεραπείες, ή σε αγωγές που θα μπορούσαν να παρέχονται με πιο οικονομικό τρόπο, χωρίς να θίγεται η πρόσβαση ή η ποιότητά τους. Μια έξυπνη ανακατανομή των δαπανών αυτών θα μπορούσε να λύσει πολλά επείγοντα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ, π.χ. μέσω επενδύσεων στην πρωτογενή περίθαλψη και την πρόληψη.
Η έκθεση δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία πλήττουν περίπου έναν στους έξι Ευρωπαίους. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού. Η ψυχική υγεία συχνά αγνοείται στο γενικό σύνολο της δημόσιας υγείας. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν έχουν μόνο καταστροφικές συνέπειες για τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες. Πάνω από το 4% του ΑΕΠ (δηλ. πάνω από 600 δισεκατομμύρια ευρώ) δαπανάται για το κόστος που συνεπάγονται οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Με βάση την οριζόντια ανάλυση της έκθεσης «Health at a Glance», οι εταίροι μας – ο OΟΣΑ και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας – θα καταρτίσουν για το 2019 το προφίλ υγείας για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, καθώς και για την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Στο πλαίσιο αυτό, οι ποσοτικές βάσει στοιχείων εκτιμήσεις της έκθεσης θα συμπληρωθούν από εμπεριστατωμένες αναλύσεις των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε χώρας. Με βάση τα συμπεράσματα των προφίλ υγείας, η Επιτροπή θα συντάξει συνοδευτική έκθεση στην οποία θα καθορίζει τους οριζόντιους μοχλούς πολιτικής και θα εξηγεί την προστιθέμενη αξία της δράσης σε επίπεδο ΕΕ”.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ